Syriske opprørere trekker seg tilbake

En tyrkisk militærkolonne på vei mot Khan Sheikhoun i Syria, ble mandag utsatt for et flyangrep og tvunget til å stanse. Foto: DHA / AP / NTB scanpix
En tyrkisk militærkolonne på vei mot Khan Sheikhoun i Syria, ble mandag utsatt for et flyangrep og tvunget til å stanse. Foto: DHA / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørere har trukket seg tilbake fra et strategisk viktig område i Idlib-provinsen nordvest i Syria, der regjeringsstyrker nå har overtatt kontrollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Idlib-provinsen ble inntil nylig kontrollert av opprørere fra den ytterliggående islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som har nære bånd til al-Qaida.

Syriske regjeringsstyrker, støttet av russiske fly, har de siste månedene rykket fram i provinsen og angrep i helgen Khan Sheikhoun. Natt til tirsdag trakk opprørerne fra HTS og andre grupper seg tilbake fra byen og området rundt, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Tyrkia støtter flere opprørsgrupper i det nordlige Syria og har etablert tolv såkalte observasjonsposter i Idlib-provinsen.

Viktig seier

Nattens HTS-tilbaketrekning fra Khan Sheikhoun-området innebærer at en viktig observasjonspost i landsbyen Morek nå er omringet av syriske regjeringsstyrker, ifølge SOHRs leder Rami Abdulrahman.

– Dette er en viktig seier for regimets styrker, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tyrkisk militærkolonne som var på vei til området, ble mandag utsatt for et flyangrep der tre sivile ble drept og tolv ble såret, ifølge tyrkiske myndigheter.

Ifølge SOHR var det russiske kampfly som sto bak angrepet der en soldat i den tyrkiskstøttede gruppen Faylaq al-Sham og to andre opprørere ble drept. De tre skal ha sittet i en bil som ledsaget den tyrkiske militærkolonnen.

Tyrkia advarer

Angrepet fant sted i byen Maaret al-Nouman, rundt 25 kilometer nord for Khan Sheikhoun, der den tyrkiske kolonnen fortsatt står.

Tyrkiske myndigheter advarte tirsdag Syria mot nye angrep.

– Regimet bør ikke leke med ilden. Vi har tidligere gjort det klart at vi kommer til å gjøre alt for å søre for sikkerhet for våre soldater og observasjonsposter, sa utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

– Men vi håper at det ikke går så langt, la han til og understreket at Tyrkia også er i samtaler med Russland om hendelsen.