Mat for måker:

Søppeldynge kan ha tvunget ned passasjerfly utenfor Moskva

Den russiske havarikommisjonen sjekker flyet som nødlandet på en kornåker rett etter avgang.
Den russiske havarikommisjonen sjekker flyet som nødlandet på en kornåker rett etter avgang. Foto: Investom / Investigative Committee of the Russian Federation / AP / NTB scanpix

En ulovlig søppeldynge får skylda for at et fly med 233 personer måtte nødlande i en kornåker.

Piloten som førte flyet fra Ural Airlines, en Airbus 321, ble hyllet etter at han reddet flyet ved å nødlande i en kornåker rett etter avgang fra Zhukovskij internasjonale flyplass, 36 kilometer fra sentrum av Moskva.

Flyet var 750 fot (bare 230 meter) opp i lufta da det fløy rett inn i en flokk fugler. Begge motorene spiste flere av fuglene. Først fløy en fugl inn i venstre motor, som ikke tålte «godbiten», og ga opp. Rett etter skjedde det samme med høyre, som begynte å hoste mens den fortsatte å spinne, og ga ikke nok skyvekraft.

Kapteinen kastet ikke bort tiden og mente det var best å få flyet ned på en kornåker uten å senke hjulene.

Måker og ravner

Det skal være snakk om måker, ifølge det russiske flydirektoratet Rossaviatsia, og de som har bolig i nærheten mener å vite hvor de kom fra – en omstridt søppeldynge rett ved elven «Moskva» som renner gjennom området.

Fugleflokk er et vanlig syn ved Zhukovskij-flyplassen ved Moskva. Foto: Tatyana Makeyeva / Reuters / NTB scanpix
Fugleflokk er et vanlig syn ved Zhukovskij-flyplassen ved Moskva. Foto: Tatyana Makeyeva / Reuters / NTB scanpix

– Måkepopulasjonen her overgår andre i nærheten av søppelfyllinger, fordi søppeldynga gir dem optimale reproduksjonsforhold. De lagde reir ved vannet og fant mat i søppelhaugene, sier økologen Jelena Grisjina til Meduza.

Hun skal har advart myndighetene om dette flere ganger - at en kollisjon med fuglene kan føre til flyulykke og fare for liv.

Naboer med advarsler

Allerede dagen etter ulykken ble en eier av en sommerhytte rett ved rullebanen intervjuet av radiostasjonen «Moskvas stemme»

– Det er en søppeldynge i nærheten, det er så mange av disse måkene. Jeg skjønner ikke at flyene flyr her i det hele tatt og ikke kolliderer med dem, sa han til stasjonen.

Ifølge naboer som nyhetsnettstedet E1.RU har snakket med, er det også snakk om ravner.

– Dumpen tiltrekker seg et stort antall fugler. De kan høres tydelig. Dette kan gjenta seg, advarer en leser.

«Fant» en dump

Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart, ICAO, har lenge advart mot å ha søppeldynger eller fyllinger i nærheten av flyplasser.

Til å begynne med nektet russiske myndigheter for at en søppelfylling kan ha noe med saken å gjøre, ettersom nærmeste lovlige fylling er 14 kilometer unna.

Imidlertid vedgår nå det russiske miljødirektoratet at de har en tilsynssak gående vedrørende et «avfallshåndteringsanlegg» mindre enn 2000 meter fra rullebanen og de ansvarlige har blitt bøtelagt. Imidlertid har de motsatt seg boten, og saken verserer i retten.

Nå har skal myndighetene ha satt i gang med opprydding av området, ifølge Interfax.

VIDEO: Kornåker-piloten: – Jeg er ingen helt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden