Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige

En av demonstrantene holder en plakat der det blir oppfordret til en grundig etterforskning av politivold og korrupsjon. Foto: Vincent Thian / AP / NTB scanpix
En av demonstrantene holder en plakat der det blir oppfordret til en grundig etterforskning av politivold og korrupsjon. Foto: Vincent Thian / AP / NTB scanpix

Over 100.000 mennesker samlet seg søndag i Hongkong i håp om å vise et annet bilde av demokratibevegelsen enn hva kinesiske myndigheter gir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arrangøren Civil Human Rights Front anslår selv at over 1,7 millioner mennesker møtte opp til massemønstringen. Det er i så fall den største demonstrasjonen siden 1. juli.

Myndighetene i Hongkong hadde gitt tillatelse til møtet i Victoria Park, men ikke til at demokrati-tilhengerne får marsjere i gatene. Flere tusen demonstranter trosset imidlertid både forbudet og tett regnvær og begynte å marsjere fra den stappfulle parken.

– Vi håper at det ikke blir noen kaotiske situasjoner i dag. Vi håper vi kan vise verden at folket i Hongkong kan opptre helt fredelig, sier Bonnie Leung, en av arrangørene.

– Hvis Beijings og Hongkongs taktikk er å vente på at bevegelsen vår dør, så tar de feil, vil kjempe videre, legger han til.

Demonstrantene krever blant annet at regjeringssjefen i Hongkong Carrie Lam går av, demokratiske valg og en granskning av politivold.

Civil Human Rights Front har vært den drivende kraften bak protestene som i juni og juli har fått hundretusener av hongkongkinesere til å marsjere i gatene.

(Saken fortsetter under)

Titusener av hongkongkinesere samlet seg søndag til en fredelig markering i Victoria Park. Foto: Apple Daily via AP / NTB scanpix
Titusener av hongkongkinesere samlet seg søndag til en fredelig markering i Victoria Park. Foto: Apple Daily via AP / NTB scanpix

Frykter hardere grep

Mange av Hongkongs innbyggere føler at frihetene de har kunnet nyte i den tidligere britiske kolonien er i ferd med å forvitre, spesielt etter at Xi Jinping ble Kinas president.

Verken Beijing eller Lam har så langt vist noen tegn til å ville etterkomme kravene, bortsett fra at en omstridt lov om at Hongkong-innbyggere skal kunne utleveres til straffeforfølgelse i Kina, er satt til side inntil videre.

Kinesiske myndigheter har den siste tiden skjerpet tonen overfor demonstrantene og stemplet dem som en voldelig utgruppe med «terrorist-lignende» framgangsmåter. Frykten for at Beijing skal gripe inn og bruke makt for å stanse protestene i det delvis selvstyrte territoriet, har samtidig økt.

Les også: Folket feirer «et nytt Sudan»

Negativ pressedekning

I Kina er dessuten statskontrollerte medier fulle av artikler, bilder og videoer som gir et svært negativt bilde av demonstrantene.

Ti uker med demonstrasjoner har ført til økonomisk krise i Hongkong. Også i andre land har pressedekningen ofte vært preget av bilder av svartkledde demonstranter som bygger barrikader og kjemper mot politiet innhyllet av tåregass.

Tirsdag oppsto en situasjon som flere aktivister senere har beklaget: To menn ble banket opp på flyplassen i Hongkong etter å ha blitt anklaget for å være kinesiske spioner.

Bildene var ikke god PR for protestbevegelsen. I Fastlands-Kina hylles mannen det gikk verst utover, som en helt.

Personvernpolicy