Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania

En migrant står på dekk på redningsfartøyet Open Arms utenfor den sicilianske øya Lampedusa søndag. Han er en av 107 mennesker som nektes å gå i land i Italia, over to uker etter at de ble reddet i Middelhavet. Foto: Francisco Gentico / AP / NTB scanpix
En migrant står på dekk på redningsfartøyet Open Arms utenfor den sicilianske øya Lampedusa søndag. Han er en av 107 mennesker som nektes å gå i land i Italia, over to uker etter at de ble reddet i Middelhavet. Foto: Francisco Gentico / AP / NTB scanpix

Krisesituasjonen om bord på Open Arms gjør det uforsvarlig å seile helt fra italienske Lampedusa til Spania, sier organisasjonen som driver redningsbåten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det spanske redningsfartøyet med over 100 mennesker om bord ligger i svømmeavstand til den italienske øya Lampedusa. Italias innenriksminister Matteo Salvini nekter migrantene, som har vært på båten i over to uker, å gå i land.

Søndag tilbød Spania en trygg havn i Algeciras, men situasjonen om bord på båten er uholdbar, ifølge en talskvinne for den spanske organisasjonen Proactiva Open Arms.

– Det er engstelse og utbrudd av vold, og det blir stadig vanskeligere å ha kontroll. Det ville vært galskap å legge ut på en seks dager lang tur med disse menneskene, sier Laura Lanuza.

– Vi kan ikke risikere deres helse og liv, tilføyer hun.

Spanias statsminister Pedro Sanchez sa søndag at han har bedt Algeciras om å forberede seg på å ta imot redningsbåten. Han kaller også italienske myndigheters beslutning om å stenge alle havner for migranter, for «ufattelig».

Mindreårige i land

Båten plukket for 17 dager siden opp i alt 147 mennesker utenfor kysten av Libya. Etter press fra Italias statsminister Giuseppe Conte lot Salvini lørdag 27 enslige mindreårige bli evakuert i land. Tidligere har noen få andre blitt evakuert fra skipet av medisinske grunner.

Spania, Frankrike og fire andre EU-land har sagt seg villig til å ta imot migrantene og flyktningene, som eventuelt vil søke om asyl. En italiensk domstol har dessuten tilsidesatt en ordre fra innenriksminister Salvini om at båten ikke kan gå inn i italiensk territorialfarvann.

Men flere dager etter at båten ankret opp, nektes de fleste fortsatt å gå i land.

– Uutholdelig

Salvini har inntatt en hard linje mot redningsfartøy som opererer i Middelhavet for å hindre at migranter og flyktninger drukner når stappfulle båter kantrer på vei fra Libya til Italia.

Men de fleste menneskene som tar seg fra Nord-Afrika til Europa over Middelhavet, ankommer Italia uten hjelp fra frivillige organisasjoner og redningsbåter, ifølge forskeren Matteo Villa ved tenketanken ISPI.

Han har ifølge nyhetsbyrået DPA beregnet at kun 8 prosent av de 3.073 migrantene som ankom Italia fra 1. januar til 8. juli ble brakt dit av redningsfartøy.

«Rasistisk propaganda»

Salvini hevder at Open Arms har ankret opp utenfor Lampedusa ene og alene for å provosere ham og Italia.

Proactiva Open Arms anklager på sin side Salvini for å bruke de 107 gjenværende menneskene om bord til «fremmedfiendtlig og rasistisk propaganda».

En rekke ganger tidligere har Salvini nektet redningsskip med migranter som har tatt den farlige reisen over Middelhavet, å legge til kai. Denne gangen har stillingskrigen forsterket en dyp splittelse mellom Salvinis ytterliggående høyreparti Ligaen og regjeringspartneren Femstjernersbevegelsen.

Mistillit

Ligaen har tatt ledelsen på meningsmålinger, og Salvini forsøker nå å felle sin egen koalisjonsregjering. Han ønsker et nyvalg som han håper gjør ham til statsminister.

En mistillitsavstemning mot Conte kan tidligst skje i det italienske senatet tirsdag.

Salvini har også gjort det klart at det norske redningsskipet Ocean Viking ikke vil kunne legge til ved noen italiensk kai. Skipet, som driftes av Leger Uten Grenser (MSF) og SOS Méditerranée, ligger mellom Lampedusa og Malta med 356 mennesker som ble reddet utenfor Libya.

Personvernpolicy