Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske

Forskere på New Zealand har funnet de fossile restene av en kjempepigvin på størrelse med et voksent menneske. Illustrasjon: Canterbury Museum.
Forskere på New Zealand har funnet de fossile restene av en kjempepigvin på størrelse med et voksent menneske. Illustrasjon: Canterbury Museum.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere på New Zealand har funnet de fossile restene av en pingvinart som var like høy som mennesker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke før har nyhetene om at det en gang levde kjempepapegøyer i det som i dag er New Zealand, så kommer nyhetene om nok en utdødd kjempefugl.

Denne gang dreier det seg om en kjempepingvin som strakk seg rundt 1,6 meter opp i været og som veide solide 70-80 kilo, skriver det populærvitenskapelige nettstedet Science Alert.

Pingvinarten, som har fått det latinske navnet Crossvallia waiparensis, levde for mellom 66 og 56 millioner år siden i det som beskrives som en uvanlig varm historisk periode kalt Paleocene.

Slekt med andre arter av kjempepingvin

Det var funn av fossile lårbein etter fuglen i et utgravinsområde kalt Waipara Greensand som gjorde forskerne i stand til å beregne størrelsen på den nyoppdagede pingvinarten.

Ifølge forskerne er pingvinen nært i slekt med andre arter av kjempepingvin som det tidligere er funnet spor av i Antarktis. Geologiske og paleontologiske spor tyder på at Australia, New Zealand og Antarktis var nært forbundet med hverandre på den tiden da kjempepingvinene levde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da Crossvallia-arten eksisterte var New Zealand vidt forskjellige fra i dag. Den gang var Antarktis dekket av skog, og klimaet var mye varmere begge steder, forteller Paul Scofield, seniorkurator ved Canterbury Museum til Science Alert.

Les også: Denne kjempepapegøyen var en meter høy og levde på New Zealand

Ønsker dypere forståelse av evolusjon

Funnet styrker også hypotesen om at pingviner raskt vokste seg svært store i sin evolusjonære historie, før de krympet igjen. I dag er den største pingvinarten keiserpingvinen, som kan bli opp mot 115 centimeter høy og typisk veier mellom 20 og 40 kilo som voksen.

Det antas at pingvinene begynte å krympe fra sin maksstørrelse på grunn av en stadig økende konkurranse fra sjøpattedyr som seler og hvaler som kjempet om de samme matressursene og hekkestedene.

Forskerne håper at funn av flere fossiler vil gi dem en enda dypere forståelse av pingvinenes evolusjon, fremvekst og tilbakegang.

Les også: Oppdaget 40.000 år gammelt ulvehode i permafrosten