USA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip

Oljetankeren Grace 1 fotografert utenfor Gibraltar torsdag. USA utstedte fredag en arrestordre på skipet etter at høyesterett i Gibraltar besluttet at skipet ikke lenger skal holdes tilbake. Foto: Marlos Moreno / AP / NTB scanpix
Oljetankeren Grace 1 fotografert utenfor Gibraltar torsdag. USA utstedte fredag en arrestordre på skipet etter at høyesterett i Gibraltar besluttet at skipet ikke lenger skal holdes tilbake. Foto: Marlos Moreno / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Amerikanske myndigheter sendte fredag ut et en arrestordre på den iranske oljetankeren Grace 1, én dag etter at en dommer i Gibraltar bestemte å slippe skipet.

Høyesterett i Gibraltar fastslo torsdag at tankeren Grace 1, med 2 millioner fat iransk olje om bord, kan forlate det britiske området etter å ha ligget i forvaring i seks uker. USA var uenig i avgjørelsen og har forsøkt å hindre at skipet får seile videre.

I arrestordren, som ble kjent fredag, går det fram at skipet, all oljen om bord og 995.000 amerikanske dollar skal inndras. Ordren begrunnes med en amerikanske lov som gir USAs president lov til å gripe inn ved en ekstraordinær trussel mot USA i utlandet, i banksvindel, hvitvasking og reglene om terrorfinansiering.

Etter domstolens frigivelse av tankskipet torsdag, ble det klart at det likevel ville bli liggende i Gibraltar til søndag i påvente av nytt mannskap. Lederen for Irans havne- og sjøfartsorganisasjon opplyste at skipet vil bli omdøpt og seile under det iranske flagget.

Den britiske marinen stanset den iranske tankeren 4. juli med påstander om at Iran brøt sanksjoner som skal forhindre salg av olje til Syria. Skipet ble tatt i forvaring i Gibraltar tross kraftige protester fra Iran. To uker senere tok iranske myndigheter det svenskeide, britiskregistrerte skipet Stena Impero i arrest som en gjengjeldelsesaksjon.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært