Brasils president: – Hvaljegerne burde heller plante skog i Tyskland

Brasils høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro kom torsdag med en sint reaksjon på Norges beslutning om å fryse utbetalinger til Amazonas-fondet i Brasil. Han har gjentatte ganger fastslått at regnskogen i landet er et brasilianske anliggende, og at han ikke vil la seg belære av europeiske land.
Brasils høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro kom torsdag med en sint reaksjon på Norges beslutning om å fryse utbetalinger til Amazonas-fondet i Brasil. Han har gjentatte ganger fastslått at regnskogen i landet er et brasilianske anliggende, og at han ikke vil la seg belære av europeiske land. Foto: Adriano Machado / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljelandet Norge burde heller bruke penger på å plante skog i Tyskland enn på regnskog-bevaring i Amazonas, mener Brasils president Jair Bolsonaro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten kom med kommentaren overfor brasiliansk presse torsdag etter nyheten om at Norge vil stanse sine utbetalinger til Amazonas-fondet. De anslåtte overføringene for i år skulle, etter planen, ha vært på rundt 300 millioner kroner.

«Norge er jo det landet som dreper hvaler der oppe ved Nordpolen, er det ikke? De utvinner også olje der oppe? De har ingenting med å være et eksempel for oss. Ta heller pengene og hjelp Angela Merkel med å plante skog i Tyskland,» sa Bolsonaro til avisen Globo.

Les mer: Norge holder tilbake skogpenger, fryser støtte til Amazonas-fondet

– Har brutt forutsetninger

Det var Dagens Næringsliv som torsdag slapp nyheten om at årets overføring av norske millioner til fondet var lagt på is. Tidligere denne uken bebudet også Tyskland frys i årets overføring av midler (anslått til 35 millioner euro, tilsvarende 350 millioner kroner) til fondet. De to giverlandene mener Brasil – ved blant annet å suspendere fondets styre (der det også satt sivilsamfunnsrepresentanter) – har brutt forutsetninger som lå til grunn for avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilder i KLD understreker fredag overfor Bistandsaktuelt at dialogen med Brasil om Amazonasfondet vil fortsette selv om midler foreløpig er lagt på is.

Bakgrunn: Norge holder tilbake 300 millioner kroner som skulle gått til vern av regnskogen i Brasil, melder DN

Styringsregelverket revideres

Norge og Tyskland bidrar med til sammen over 90 prosent av det totale fondet, som forvaltes av den brasilianske utviklingsbanken BNDES. Av de to landene har Norge gjennom årene vært den klart største bidragsyteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere torsdag bekreftet miljøminister Ricardo Salles til lokal brasiliansk presse at Amazonasfondets regelverk var under revisjon. Han ga samtidig uttrykk for at han ikke var overrasket over Norges frys i overføringer.

Bistandsaktuelt har tidligere omtalt at miljøvernminister Salles ønsket endringer i fondet, ved å endre fondets styret og styrke myndighetenes posisjon i fondet. Både Norge og Tyskland avviste forslagene i et felles brev til Salles. Innholdet i brevet, som i diplomatisk språkbruk var relativt krast, ble lekket til brasilianske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et grønt flaggskip

Gjennom ti år har Norge samarbeidet tett med Brasil om vern av Amazonas. Amazonasfondet har det siste tiåret vært Norges største enkeltstående bistandsprogram og et «norsk flaggskip» på internasjonale miljøkonferanser.

En rekke statlige etater og kommunale organer, samt organisasjoner og forskningsinstitusjoner i Brasil har mottatt støtte gjennom fondet til ulike miljøtiltak. Til sammen har Norge betalt 8,3 milliarder kroner inn til fondet.

Les også: Har norsk milliardbistand til Brasil vært forgjeves?

Pengene betales etter oppnådde resultater for redusert avskoging. Fondet har bidratt til å finansiere miljøprosjekter i offentlig og privat regi i delstatene i og omkring Amazonas.

Saken er først publisert på Bistandsaktuelt.no