Slik skader gummikuler ansiktet til demonstranter

Franck Didron sier han ble skutt i øyet med en gummikule under en demonstrasjon i Paris i desember i fjor. 20-åringen mistet synet på det høyre øyet.
Franck Didron sier han ble skutt i øyet med en gummikule under en demonstrasjon i Paris i desember i fjor. 20-åringen mistet synet på det høyre øyet. Foto: Lucas Barioulet / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Frankrike og Hongkong skyter gummikuler mot demonstranter. Flere har blitt blinde på et øye. Leger foreslår en plan for behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden november i fjor har det vært en lang rekke demonstrasjoner i Frankrike.

«De gule vestene», som de blir kalt på grunn av refleksvestene sine, protesterer mot myndighetene og krever økonomisk rettferdighet.

Fransk politi bruker blant annet gummikuler for å holde demonstrasjonene under kontroll.

Det har ført til alvorlige skader.

Tallene er usikre, men en opptelling i mai viste at 24 personer hadde blitt blinde på det ene øyet, og 283 hadde fått andre hodeskader, ifølge den amerikanske avisa Politico.

På samme tid anslo det franske innenriksdepartementet at 2448 demonstranter og 1797 politibetjenter hadde blitt skadet under demonstrasjonene. De skiller ikke mellom ulike typer skader.

Les også : Forskere finner sammenheng mellom hodeskader og demens

Ødelagt ansikt

En gruppe fagfolk ved sykehus og universiteter i Paris har undersøkt 21 pasienter som har fått en gummikule i ansiktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De beskriver alt fra knust bein til skadet vev i en artikkel i tidsskriftet The Lancet.

Skadene opptrer for eksempel i underkjeven, tennene og kinnbeina. Øyeskadene er som oftest svært alvorlige. Noen av pasientene har mistet synet på et øye.

Det er ikke uvanlig at det oppstår infeksjoner eller at såret åpner seg igjen etter operasjon. Fire av pasientene opplevde dette.

Anbefaler akuttkirurgi

Erfaringene legene har gjort seg, har fått dem til å lage en plan for behandling.

De anbefaler at alle pasienter som kommer inn med skader i ansiktet på grunn av gummikuler, trenger en CT-skanning av hodet og å bli undersøkt av en kjevekirurg og en øyelege.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Akutt kirurgi er nødvendig ved skader på selve øyeeplet eller i nese og tåreveiene, for å redusere farene for blant annet dobbeltsyn og infeksjoner.

Gummikuler også i Hongkong

Medisinerne mener det er viktig å vite mer om slike skader, som de forventer at det blir flere av i verden framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i Hongkong har politiet skutt på demonstranter med gummikuler i sommer.

Folk der protesterer mot myndighetene. Det startet i juni med et lovforslag som åpnet for at personer mistenkt for kriminalitet kunne bli utlevert til Fastlands-Kina for rettsforfølgelse.

Etter hvert ble det et bredere opprør, som fortsetter etter at lovforslaget ble lagt på is.

Vil forby våpnene

Norsk politi skyter ikke på mennesker med gummikuler.

Flere har tatt til orde for å forby slike våpen i Frankrike, fra humanitære organisasjoner til øyeleger. Europarådets menneskerettskommissær er bekymret for skadene og mener at gummikuler ikke bør brukes for å holde ro og orden.

Men en fransk domstol avgjorde i februar at politiet kan fortsette å bruke våpnene, ifølge den franske kringkasteren France 24.

Fransk politi blir likevel tiltalt for å ha skadet demonstranter, skrev i mai den franske avisa Le Parisien, sitert av den britiske avisa The Telegraph.

Referanse:

Rodolphe Lartizien mfl: Yellow vests protests: facial injuries from rubber bullets. The Lancet, vol. 394, nr. 10197, 10. august 2019. DOI: 10.1016/S0140-6736(19)31764-7.

Saken er først publisert hos forskning.no.