Dømt til fengsel etter å ha smuglet grisesæd til Australia

I en årrekke har sæd fra svin i Danmark blitt importert ulovlig til Australia.
I en årrekke har sæd fra svin i Danmark blitt importert ulovlig til Australia. Foto: GREG BAKER / AFP

To danske grisebønder i Vest-Australia har blitt fengslet i to og tre år for deres innblanding i ulovlig import av grisesæd fra Danmark til Australia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to danskene som nå må i fengsel, etter å ha blitt domfelt i Perth tingrett, har sagt seg skyldige i brudd på australske karantene- og biosikkerhetslover.

Det er ABC News som melder om saken.

Den ulovlige virksomheten rundt sædimporten skal ha skjedd i årene mellom 2009 og 2017.

Minst 199 sugger har blitt inseminert av den ulovlig importerte sæden fra Danmark, som kom inn i landet gjemt i sjampoflasker.

– Urettferdig fordel

Sæden ble brukt i selskapet GD Porks kunstige befruktningsprogram, og skal ha gitt liv til rundt 2.450 griseunger.

– GD Pork importerte sæden ulovlig i et forsøk på å få en urettferdig fordel i forhold til konkurrentene, gjennom ny genetikk , sier Australias landbruksminister Bridget McKenzie til The Guardian.

Ifølge ABC News er dansk svin mer fruktbart og produktivt enn australsk. Der danske purker får i gjennomsnitt 32 grisunger per år, får de australske 26.

Les også: Gen-redigerte svin immune mot dyr sykdom

Smuglet i krem- og sjampoflasker

Svineprodusent og administrerende direktør for GD Pork, Torben Sørensen (39), har blitt dømt til tre års fengsel, mens produksjonssjef Henning Laue (74) fikk to år.

Dommene kommer som følge av at svineprodusentene sa seg skyldige i en rekke siktelser knyttet til smuglingen.

Og selskapet GD Pork har fått en bot på 500.000 australske dollar, omtrent 3 millioner norske kroner. Men det er nå registrert at selskapet er i ferd med å avvikles.

Les også: Filmet kraftig skypumpe mellom Danmark og Sverige

I retten skal det ha blitt forklart at det var investorer fra GD Porks danske moderselskap, Pork Australia ApS, som skal ha vært arkitektene bak den ulovlige importen. Men ettersom disse holder til i Danmark, er de utenfor rekkevidden til australsk rettsvesen.

Under straffeutmålingen kom det frem at Sørensen og Laue skal ha bistått selskapet i å orkestrere innsamlingen av den danske svinesæden og fikk danske borgere til å smugle den inn i Australia i krem- og sjampoflasker.

Om danskene som fraktet sæden til Australia var i retten, ville de fått mer alvorlige dommer enn det Sørensen og Laue fikk, skal det ha blitt sagt i retten.

Det var i 2017 etterforskningen av disse ulovlige forholdene startet, etter at myndighetene fikk et tips om sæden fra Danmark. Analyser av grisehår bekreftet at det var innført ulovlig genetikk til Australia.

Les også: Sjelden haifangst skaper storm i Danmark

Personvernpolicy