Woodstock-festivalen er vanskelig å gjenskape 50 år senere

En bil med teksten «Woodstock or bust» i Bethel i den amerikanske delstaten New York i 2009. Illustrasjonsfoto: Stephen Chernin / AP / NTB scanpix
En bil med teksten «Woodstock or bust» i Bethel i den amerikanske delstaten New York i 2009. Illustrasjonsfoto: Stephen Chernin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke mulig å gjenskape Woodstock-festivalen med dagens politiske klima, ifølge amerikansk politi. Den legendariske festivalen fyller 50 år i disse dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den historiske musikkfesten foregikk i Bethel, New York, fra 15. til 18. august 1969, og mange av datidens største rockestjerner bidro til at festivalen i dag regnes som banebrytende i musikk- og kulturhistorien.

For å feire 50-årsjubileet har det lenge vært snakk om å gjenopplive festivalen gjennom arrangementet Woodstock 50. Festivalen skulle ha funnet sted i midten av august som en mimrefest til minne om den historiske musikkfesten. Men problemene har stått i kø, og i slutten av juli kunngjorde arrangørene at evenementet må avlyses.

– Vi beklager dette på det aller sterkeste, men en rekke uforutsette tilbakeslag har gjort det umulig å arrangere den festivalen vi hadde tenkt oss, opplyste en av initiativtakerne til festivalen, Michael Lang.

Arrangørene har hatt problemer med å finne et egnet sted og i tillegg har en viktig sponsor trukket seg. Blant artistene som skulle ha opptrådt, men som har trukket seg, er Miley Cyrus, Jay-Z og The Raconteurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Annerledes politisk klima

Dagens politiske klima er en av faktorene som bidrar til at det kan være vanskelig å få godkjent større arrangementer, ifølge politimesteren i Suffolk, New York, Stuart Cameron.

– Det er et veldig, veldig annerledes miljø enn det var for 50 år siden. Et arrangement som tilsvarer originale Woodstock, er ikke noe vi ville ha tillatt. Vi er bekymret for sikkerhetsrisikoen, sier Cameron til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett i lys av den siste tidens masseskytinger, i tillegg til flere angrep mot musikkarrangementer de siste årene, tror ikke Cameron at arrangementer som mangler tilstrekkelig sikkerhet, vil trekke publikum.

– Ikke mulig å gjenskape

I 2015 slo væpnede menn til på seks forskjellige steder i Paris. 130 personer ble drept, 89 av dem under angrepet mot konsertlokalet Bataclan. I oktober 2017 ble 58 konsertgjengere skutt og drept i Las Vegas av Steven Paddock, som skjøt fra sitt hotellrom over konsertområdet. Samme år endte slutten på en Ariana Grande-konsert i Manchester i tragedie da en bombe gikk av idet publikum forlot konsertlokalet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den pensjonerte amerikanske politietterforskeren Joseph Giacalone sier samfunnet har endret seg siden 60-tallet, og at en gjenskapelse av Woodstock-festivalen dermed ikke er mulig.

– Det pleide å handle om smugling av alkohol og dop, men nå handler det om folk som smugler våpen med den hensikt å drepe. En gjenskapelse kommer aldri til å bli den samme opplevelsen for dem som husker 60-tallet, sier han.