MSF: Migrantene om bord på Ocean Viking er preget av utmattelse

Det norske redningsskipet Ocean Viking plukket mandag opp 105 migranter i internasjonalt farvann. Det er skipets fjerde redningsaksjon på like mange dager.
Det norske redningsskipet Ocean Viking plukket mandag opp 105 migranter i internasjonalt farvann. Det er skipets fjerde redningsaksjon på like mange dager. Foto: Msf/hannah Wallace Bowman / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 350 migranter er så langt reddet av det norske skipet Ocean Viking. De er preget av å ha vært ute på sjøen, ifølge Leger Uten Grenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er både dehydrert og utmattet, men har fått medisinsk oppfølging på skipet, sier lege og president Karine Nordstrand i Leger Uten Grenser til NTB.

Migrantene er i tillegg preget av opplevelser de har fra Libya. Ifølge Nordstrand har de fortalt om inhumane forhold i interneringsleirene i Libya.

– De har enten opplevd vilkårlig fengsling, tortur eller å jobbe under slavelignende forhold, sier Nordstrand, som legger til at de har tydelige merker og arr etter mishandling.

– Vi er der for å redde liv

Redningsskipet Ocean Viking har gjennomført fire redningsaksjoner på like mange dager utenfor Libyas kyst. Mandag ble 105 mennesker plukket opp fra internasjonalt farvann, rundt 40 nautiske mil fra den libyske kysten.

Dermed er totalt 356 mennesker berget om bord, men antallet kan stige, ifølge hjelpeorganisasjonene Leger Uten Grenser (MSF) og SOS Méditerranée, som drifter skipet. Hvor mange av dem som vil søke asyl i Europa, er ikke kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonene har tidligere sagt at skipet har kapasitet til mellom 200 og 250 overlevende.

– Dette er en situasjon vi har tatt høyde for. Vi er i Middelhavet for å redde liv. Kommer vi i en situasjon der vi må gjøre plass til flere, så gjør vi det, sier Nordstrand.

Aktuelt: 62 døde hentet opp av vannet utenfor Libya

Synkende gummibåt

MSF og SOS Méditerranée omtalte mandagens redningsaksjon som kritisk. Da redningsskipet nærmet seg, begynte luften å gå ut av migrantenes blå gummibåt, som begynte å synke, ifølge nyhetsbyrået AFP, som er om bord på Ocean Viking. Flere av passasjerene falt ut i vannet før alle ble reddet om bord i Ocean Viking i live.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtlige er menn og gutter, de fleste av dem fra Sudan. Blant de 105 er 29 mindreårige, blant dem en femåring og en tolvåring.

Det er nå 103 mindreårige barn om bord, og 92 av dem er enslige, ifølge MSF.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordstrand vil ikke si noe konkret om skipet vil forsøke å gå til kai, men sier følgende på spørsmål fra NTB:

– Vi forholder oss til havretten, som sier at mennesker som reddes i havsnød, skal bringes til nærmeste trygge havn. Det er vårt utgangspunkt, sier hun.

Aktuelt: Kallmyr sier nei til å ta imot mennesker reddet av norsk skip

Norge uaktuelt

Det er uklart hvor de kan gå i land. Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sa før helgen at migrantene må transporteres tilbake til Afrika og mener det er uaktuelt at Norge kan ta imot dem som Ocean Viking redder.

Skipet kontaktet Maltas myndigheter etter mandagens redningsaksjon. De nekter å ta imot noen av dem om bord og sier de bare er forpliktet til å ta imot folk som er plukket opp i Maltas såkalte redningssone, skriver AFP.

Ocean Vikings operasjonskoordinator Nicholas Romaniuk sier de har prøvd i fem dager å få tak i den libyske kystvakten, uten hell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias innenriksminister Matteo Salvini gjentok denne uka at det er «absolutt forbudt» for Ocean Viking eller et annet redningsskip å gå inn i italiensk territorialfarvann.

Bakgrunn: EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter

Tolv dager uten havn

Proactiva Open Arms' redningsskip venter fremdeles på tillatelse til å legge til i en europeisk havn, tolv dager etter at den spanske organisasjonen berget 123 mennesker i Middelhavet. Den nærmeste havnen er på den søritalienske øya Lampedusa. Etter en ny redningsaksjon i helgen har skipet 151 passasjerer om bord.

Aktuelt: