Nye demonstrasjoner på Hongkongs flyplass

Demonstranter på flyplassen mandag. På bannerne står det: «De som er på gata i dag, er alle krigere» og «Slipp fangene fri». Foto: Vincent Thian / AP / NTB scanpix
Demonstranter på flyplassen mandag. På bannerne står det: «De som er på gata i dag, er alle krigere» og «Slipp fangene fri». Foto: Vincent Thian / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tusen demonstranter har igjen inntatt en av verdens travleste flyplasser i Hongkong. Frykten for Kinas reaksjon på protestene er økende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyplassen åpnet for trafikk igjen tirsdag morgen etter mandagens demonstrasjoner. Men kaoset er langt fra over.

Tirsdag ettermiddag vendte nemlig demonstranter tilbake til flyplassen for å delta i en ny protest mot den Beijing-støttede regjeringens håndtering av protestene. Flere hundre demonstranter blokkerte på nytt avgangshallen.

– Stå opp for Hongkong, stå opp for friheten, ropte demonstrantene mens passasjerer hastet forbi for å rekke forsinkede fly.

– Vi prøver å hindre flygninger i dag, på samme måte som i dag, ved å blokkere hele avgangsområdet slik at besøkende eller folk som forsøker å forlate Hongkong, ikke kan dra, sier Joshua Wong, en av demonstrantene.

Demonstrantene håper myndighetene taper inntekter ved at flygninger blir innstilt, legger han til.

Samtidig fortsetter flere tusen andre demonstranter sitt-ned-aksjonen for femte dag på rad i flyplassens ankomsthall. Noen av dem deler ut løpesedler der de opplyser om politivold mot aktivister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtte og motstand

Sitt-ned-aksjonen mandag førte til at flyplassmyndighetene innstilte resten av flygningene, over 200. Rundt 5.000 demonstranter deltok.

Tirsdag er fortsatt flygninger både innstilt og forsinket.

Noen reisende ga likevel uttrykk for at de støtter demokratiforkjemperne.

– Demonstrantene er de herligste folkene i verden. Jeg forstår grunnlaget for protesten, og de har et poeng: Det handler om frihet og demokrati og er utrolig viktig, sier den 65 år gamle briten Pete Knox, som skulle til Vietnam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre så ut til å ha fått nok.

– Jeg tror ikke jeg noen gang kommer til å fly til Hongkong igjen, sa Kerry Dickinson, som hadde reist fra Sør-Afrika og som ikke fant igjen bagasjen da hun kom til Hongkong tirsdag morgen.

– Terrorisme

Myndighetene i Hongkong mener turistindustrien allerede er påført stort tap som følge av de over ni uker lange demonstrasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Analytikere mener utenlandske investorer kan komme til å tenke seg om to ganger før de etablerer seg i Hongkong.

Sentralregjeringen i Beijing mener protestbevegelsen nærmer seg «terrorisme». På fastlandssiden av grensen, i byen Shenzhen, har paramilitært politi blitt samlet til øvelser.

Beijing pleier å bruke terrorisme-definisjonen bredt, inkludert om ikkevoldelig motstand i minoritetsregioner som Tibet og Xinjiang.

Men myndighetenes bruk av terrorisme-begrepet i tilknytning til Hongkong øker sannsynligheten for større sammenstøt og mulig opphevelse av rettigheter for dem som blir pågrepet, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Ingen vei tilbake

Hongkongs leder Carrie Lam, som ble utpekt til vervet av Beijing, sa på en pressekonferanse tirsdag at den pågående ustabiliteten, kaoset og volden har ført til at det nå er «ingen vei tilbake» for byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg, som øverste leder, er ansvarlig for å gjenopprette Hongkongs økonomi og hjelpe Hongkong videre, sa Lam, som ikke gikk nærmere inn på hvordan en forsoning med demonstrantene kunne skje. Hun setter som forutsetning at all vold fra demonstrantene må opphøre først.

Samtidig viser demonstrantene ingen tegn på å gi slipp på sin kamp mot Lams administrasjon. De krever at hun går av, at hun skrinlegger fullstendig et lovforslag om utlevering av borgere til rettsforfølgelse på fastlandet, at det må holdes demokratiske valg, at pågrepne fra tidligere demonstrasjoner må løslates, og de krever uavhengig gransking av makt mot demonstranter.