Bolsonaro: Brasil trenger ikke tysk bistand til regnskogen

Brasils president Jair Bolsonaro sier han ikke trenger tyske penger til å bevare regnskogen. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix
Brasils president Jair Bolsonaro sier han ikke trenger tyske penger til å bevare regnskogen. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Jair Bolsonaro vil ikke ha tysk hjelp til å beskytte Amazonas. Tyskland vurderer å kutte hjelpen fordi Brasil ikke tar kampen mot avskoging på alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kommentar til at den tyske miljøvernministeren Svenja Schulze lørdag varslet at Tyskland vurderer å stanse støtten til regnskogsprosjekter, sier Bolsonaro at landet ikke trenger slik støtte.

– De kan bruke disse pengene slik de føler for det, Brasil trenger dem ikke, sa han til journalister i Brasilia søndag.

Schulze gjorde det klart at tyske myndigheter ikke er interessert i å sende penger til et land som ikke er fullt ut forpliktet i sitt arbeid for å bremse avskogingen i Amazonas.

Fryser millioner

Avisa Tagesspiegel skrev lørdag at det tyske miljøverndepartementet i første omgang planlegger å fryse en utbetaling på 35 millioner euro.

Brasil har innenfor sine grenser 60 prosent av regnskogen i Amazonas, som nå ryddes i stadig raskere tempo.

Brasils nye president Bolsonaro tror ikke på klimaendringer og har uttalt at Amazonas er et brasiliansk anliggende som andre land ikke har noe med å bestemme over. Han kritiseres for at tempoet i nedhoggingen av regnskogen har økt kraftig siden han tok over som president.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amazonasfondet i fare

Fram til nå har Tyskland siden 2008 brukt 95 millioner euro årlig på diverse miljøvernprogram i Brasil, og landet er et av de tre landene som bidrar til det norske Amazonasfondet som arbeider for å bevare regnskogen. Bolsonaros regjering har varslet at fondet kan bli avviklet.

En rapport fra Brasils romforskningsinstitutt INPE i forrige uke viser at 2.254 kvadratkilometer skog ble hogd ned bare i juli, en økning på 278 prosent i forhold til samme måned i fjor.

En rapport nylig påpeker at avskogingen nå går så fort at vippepunktet kan nærme seg der det blir umulig å hindre at regnskogen blir forvandlet til en tørr savanne, med enorme konsekvenser for klimaendringene over hele verden.