Oppvask etter Jeffrey Epsteins død

Politiets bilde av Jeffrey Epstein, som begikk selvmord i fengselet lørdag. Foto: New York State Sex Offender Registry via AP / NTB scanpix
Politiets bilde av Jeffrey Epstein, som begikk selvmord i fengselet lørdag. Foto: New York State Sex Offender Registry via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politikere og medier i USA spør seg hvordan det var mulig for Jeffrey Epstein å begå selvmord i fengselet, enda han forsøkte å ta sitt liv to uker tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosiale medier koker med konspirasjonsteorier, som også president Donald Trump har bidratt til ved å dele en tweet der den konservative komikeren Terrence K. Williams mer enn antyder at Epstein er død fordi han satt på kompromitterende informasjon om tidligere president Bill Clinton.

Epstein, som var anklaget for menneskehandel og overgrep mot unge jenter, hengte seg i fengselet lørdag morgen, men Williams betviler omstendighetene og insinuerer i sitt innlegg at Clinton spilte en rolle i dødsfallet.

– Jeffrey Epstein hadde informasjon om Bill Clinton, og nå er han død, skriver Williams, uten å bringe noen konkrete beviser til torgs.

Innlegget er vist mer enn 1,6 millioner ganger på seks timer, godt hjulpet av presidentens videreformidling på sosiale medier, som også ble sterkt kritisert.

Senere tonet Trumps medarbeider Kellyanne Conway ned delingen og sa til Fox News at han er like interessert i at saken blir oppklart som alle andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seriøs gransking

Både justisdepartementet og FBI varslet lørdag at de iverksetter gransking av selvmordet. Justisminister Williiam Barr sa han var forferdet over at Epstein klarte å ta sitt liv mens han satt i et føderalt fengsel.

Den 66 år gamle forretningsmannen ble funnet død i cellen i varetektsfengselet på Manhattan i New York lørdag morgen.

Mange stiller nå spørsmålet om hvordan dette kunne skje, når han skulle vært på 24 timers overvåking med besøk hver halvtime etter at han allerede hadde forsøkt å ta sitt eget liv minst en gang tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Var alene på cellen

Nå sier en kilde i politiet at Epstein var alene i cellen denne ene natten, og at overvåkingen var stanset kvelden før han hengte seg.

Epstein ble pågrepet 6. juli, og påtalemyndigheten i New York tok ut siktelse mot ham for ett tilfelle av overgrep og ett tilfelle av menneskehandel. Han ventet nå på rettssak, men på grunn av fluktfare ble han nektet løslatelse mot kausjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom han var blitt funnet skyldig, ville han risikert 45 års fengsel, noe som i praksis ville betydd resten av livet.

Bare dagen før selvmordet ble over 2.000 sider med dokumenter fra en tidligere sak offentliggjort, med svært grafiske beskrivelser av hvordan han behandlet unge jenter. Anklageren beskrev hvordan hun ble tvunget til sex med Epstein og kjente amerikanere.

Omgikkes prinser og presidenter

Både Clinton, Trump og britiske prins Andrew har tidligere vært gode venner med Epstein. Clinton, som fikk bruke Epsteins privatfly og besøkte ham i luksusboligene hans både i Florida og New York, sier han ikke har snakket med ham på ti år, mens Trump sier de to ble uvenner for lenge siden.

Epstein levde et liv i luksus før han ble pågrepet 6. juli. Ingen vet helt hvordan han ble så rik som han ble, men han hadde enorme boliger i Florida, New York og Karibia og omgikkes presidenter, prinser og andre berømte og mektige mennesker.

Anklagene mot ham gikk på at han sto bak et menneskehandelsopplegg med tenåringsjenter og selv misbrukte jenter helt ned i 14-årsalderen og også fikk dem til å rekruttere nye jenter for seg.