Sammenstøt mellom politi og palestinere i Jerusalem

Israelsk politi pågrep en palestiner utenfor al-Aqsa-moskeen søndag. Foto: AP / NTB scanpix
Israelsk politi pågrep en palestiner utenfor al-Aqsa-moskeen søndag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Palestinere støtte sammen med israelsk politi ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem søndag. Minst 61 personer ble skadd, ifølge helsepersonell.

Røde halvmåne opplyser at minst 61 palestinere ble skadd i sammenstøt med israelsk politi ved al-Aqsa-moskeen, som ligger på høyden muslimene kaller Haram al-Sharif og som jødene kaller Tempelhøyden. Politiet opplyser at også fire politifolk ble skadd.

Titusener av palestinere strømmet tidlig søndag morgen til området i Gamlebyen som er hellig for både muslimer og jøder, for å be i moskeen. Der markerte de starten på den muslimske høytiden id al-adha.

I år sammenfalt id med den jødiske fastedagen tisha b'av, en sørgedag over en rekke tragedier i jødisk historie, i første rekke ødeleggelsen av tempelet i Jerusalem. Moskeen ble bygget på samme sted der tempelet hadde stått, etter muslimenes invasjon av Jerusalem.

Den årlige markeringen av tisha b'av innebærer hvert år økning i antall jøder som vil besøke det hellige stedet. Jøder har lov til å besøke Tempelhøyden, men får ikke lov til å be der. Regelen er innført for å unngå å framprovosere ytterligere spenning på et av de mest sensitive stedene i konflikten mellom israelere og palestinere.

I et forsøk på å dempe spenningen, hadde politiet derfor søndag hindret jøder i å besøke området.

Men muslimer på stedet fryktet likevel at jøder ville slippe inn. Derfor begynte palestinere å protestere, og de støtte dermed sammen med israelsk politi som brukte lydgranater for å spre dem.

Etter at situasjonen var roet ned, og etter at politiet fikk kritikk fra det israelske ytre høyre, slapp politiet jødene inn på høyden, noe som utløste ny uro.

Til sammen sju personer ble pågrepet.

Stedet er det helligste i jødedommen og det tredje helligste i islam.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært