Panamas ekspresident frifunnet for avlytting og underslag

Panamas tidligere president Ricardo Martinelli er en fri mann. Foto: AP / NTB scanpix
Panamas tidligere president Ricardo Martinelli er en fri mann. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Panamas tidligere president Ricardo Martinelli er frifunnet for avlytting av motstandere og misbruk av offentlige midler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Martinelli er ikke funnet skyldig, sa dommer Raul Vergara da kjennelsen falt i en domstol fredag.

Kjennelsen ble møtt med gledesutbrudd fra Martinellis tilhengere i rettssalen.

– Takk til mine advokater, takk til Panamas myndigheter. Dette var en kriminell konspirasjon, sa Martinelli til journalister og tilhengere etterpå.

Deretter dro han til en av sine luksuseiendommer der han holdt en liten fest.

Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om 21 års fengsel, noe som ville ha dannet presedens for korrupsjonssaker i Panama.

67 år gamle Martinelli var tiltalt for å ha avlyttet rundt 150 personer, blant dem politikere, fagforeningsledere og journalister, fra 2012 til 2014. Han var også tiltalt for å ha brukt statlige midler til dette formålet, blant annet 13 millioner dollar på utstyr som siden forsvant. I tillegg var han anklaget for å ha bidratt til å begå underslag på 45 millioner dollar fra et statlig program for skolelunsj.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martinelli var president fra 2009 til 2014. Han flyktet til Miami i USA i 2015 for å unngå å bli pågrepet i hjemlandet. Han hevdet at han var offer for politisk forfølgelse av hans etterkommer Juan Carlos Varelas regjering. Varela var tidligere politisk alliert med Martinelli.

Martinelli ble utlevert fra USA i juni i fjor og satt i varetekt i Panama. For to måneder siden ble han overført til husarrest.