Tre FN-ansatte ble drept av bilbombe i Libya etter våpenhvile

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre FN-ansatte ble drept av en bilbombe i Benghazi, selv om rivaliserende styrker i Tripoli lørdag inngikk en våpenhvile, før den muslimske høytiden eid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Libyske regjeringsstyrker og opprørerne til Khalifa Haftar ble lørdag enige om en midlertidig våpenhvile i anledning eid. Haftar gikk med på forslaget som var framsatt av FN, ifølge en talsmann for regjeringsstyrkene, Ahmed al-Mesmari. Han sa at våpenhvilen skal vare fra lørdag til mandag. Eid starter søndag.

Våpenhvilen skulle tre i kraft fra klokka 15 lokal tid lørdag og vare i 48 timer.

Likevel kom meldingen om at bilbomben som eksploderte utenfor kjøpesenteret Arkan i Hawari i Haftar-kontrollerte Benghazi. Målet skal ha vært en kolonne med FN-kjøretøy. FNs utsending til Libya envoy Ghassan Salame kaller det et feigt angrep.

– Tre kollegaer i FN er drept i bombingen og ytterligere tre er blant de skadde, opplyser FN i en melding lørdag. Ifølge en sikkerhetstalsperson skal det ha vært åtte andre skadde i angrepet, inkludert ett barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretær António Guterres fordømmer angrepet på det sterkeste og ber de libyske myndighetene bruke alle midler for å finne ut hvem som står bak handlingene og stille de skyldige til rette for angrepet.

Han ber også partene i konflikten respektere våpenhvilen og om å komme tilbake til forhandlingsbordet.

Ingen har så lagt påtatt seg ansvar for bilbomben.

Haftar, som lenge har hatt kontrollen over det østlige og sørlige Libya, ga i april sine LNA-styrker ordre om å innta Libyas hovedstad Tripoli, som nå holdes av den internasjonalt anerkjente regjeringen.

Kampene har imidlertid låst seg, mens tusener av mennesker er fordrevet fra forsteder rundt Tripoli.