Tyrefekting gjenopptas på Mallorca

Tyrefekting under San Fermin-festivalen i Pamplona i juli. Fredag ble tyrefekting gjenopptatt på Mallorca etter at en domstol underkjente en lov som sterkt begrenset tyrefekting på Balearene. Foto: Alvaro Barrientos / AP / NTB scanpix
Tyrefekting under San Fermin-festivalen i Pamplona i juli. Fredag ble tyrefekting gjenopptatt på Mallorca etter at en domstol underkjente en lov som sterkt begrenset tyrefekting på Balearene. Foto: Alvaro Barrientos / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrefekting gjenopptas på Mallorca etter en rettskjennelse. Første kamp på to år finner sted i Palma fredag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Billettsalget til fredagens kamp har gått strykende de siste dagene etter at den spanske forfatningsdomstolen ved årsskiftet underkjente en lokal lov fra 2017 som sterkt begrenset tyrefekting på de spanske Balearene, ifølge ABC.es.

Kampen finner sted i flomlys sent fredag kveld i anledning av at tyrefekterarenaen Coliseo Balear fyller 90 år.

Loven som er underkjent, innebar ikke et forbud mot tyrefekting, men mot å mishandle, skade eller drepe oksene.

Loven stipulerte dessuten at en tyrefekter kun kunne kjempe mot tre okser per kamp, og at hver kamp ikke kunne vare i mer enn 10 minutter. I tillegg var det innført en aldersgrense på 18 år og alkoholforbud på tribunene.

Les også: Spania nekter å forby tyrefekting

Forfatningsdomstolen mente at loven fjernet essensielle deler av sporten, som mange spanjoler oppfatter som en viktig del av spansk kultur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrevernsaktivister er imidlertid ikke glad for at sporten gjenoppstår i sin originale form, men de trøster seg likevel med at tyrefekting hører fortiden til og gradvis vil dø ut.

– Vi er overbevist om at tyrefekting er ved å dø ut, og at dette er siste gisp fra en døende forestilling, sier Francisco Vásquez Neria i AnimaNaturalis til BBC.

Det er ikke første gang forfatningsdomstolen har underkjent en begrensning av tyrefekting. I 2010 ble tyrefekting forbudt i Catalonia, men forbudet ble opphevet i 2016.

Da la forfatningsdomstolen vekt på at tyrefekting er en integrert del av den spanske kulturarven og derfor et nasjonalt anliggende som ikke kan avgjøres på lokalt nivå.

Les også: Er eventyret ute for spansk tyrefekting?