Spionasjesiktede journalister tilbake i retten i Kambodsja

Journalistene Yeang Sothearin og Uon Chhin før rettssaken i Phnom Penh i Kambodsja fredag. De risikerer fremdeles 15 års fengsel for å ha levert stoff til USA-støttede Radio Free Asia. Foto: Heng Sinith / AP / NTB scanpix
Journalistene Yeang Sothearin og Uon Chhin før rettssaken i Phnom Penh i Kambodsja fredag. De risikerer fremdeles 15 års fengsel for å ha levert stoff til USA-støttede Radio Free Asia. Foto: Heng Sinith / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To kambodsjanske journalister, som arbeidet for USA-støttede Radio Free Asia, var fredag tilbake i retten, siktet for spionasje i Kambodsja.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågripelsen av Oun Chhin og Yeang Sothearin er blitt bredt kritisert for å være et angrep på menneskerettigheter, ytrings- og pressefrihet.

I en kommentar torsdag sa Oun Chhin at han fremdeles har håp om at domstolen vil avvise saken.

– Det har snart gått to år nå, og jeg trodde disse grunnløse anklagene ville være over, og jeg håper at retten vil droppe alle tiltalene mot oss, slik at vil kan utøve vår fulle rett til å tjene til livets opphold, som andre kambodsjanere, sa han.

Stengt før valg

Uon Chhin og Yeang Sothearin ble pågrepet i november 2017, siktet for å satt nasjonen i fare ved å ha forsynt en fremmed stat med informasjon, en kriminell handling med strafferamme på opptil 15 års fengsel.

De ble arrestert da Kambodsjas autoritære statsminister Hun Sen slo hardt ned på kritiske røster, stengte over 25 radiostasjoner og oppløste det største opposisjonspartiet i landet i forkant av valget i 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to har forklart at de dekket nyhetshendelser for Radio Free Asia (RFA), som stengte i Kambodsja i september 2017, også etter at stasjonen hadde stengt, men nekter for å ha gjort noe straffbart. Domstolen stiller imidlertid spørsmål ved hvorfor de fortsatte å sende informasjon til RFA, når driften var nedlagt i landet.

Får støtte

Menneskerettighetsorganisasjoner og pressefrihetsgrupper har uttrykt støtte og krevd at siktelsene droppes.

– Så lenge Kambodsja behandler journalister som kriminelle, vil ryktet som mislykket demokrati henge ved, sier Shawn Crispin, Sørøst-Asia-utsending for New York-baserte Protect Journalists.