Sivile har betalt høy pris i krigen mot IS

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sivilbefolkningen i Syria og Irak har betalt en høy pris i krigen mot IS, som ble innledet med et amerikansk flyangrep for nøyaktig fem år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den uavhengige britiske organisasjonen Airwars har mottatt rapporter om at nærmere 30.000 sivile er drept i de over 34.400 flyangrepene som de siste fem årene er utført mot antatte IS-mål i Syria og Irak.

Airwars har gransket rapportene og mener med stor grad av sikkerhet å kunne fastslå at opptil 12.980 sivile er drept i angrepene, opptil 2.300 av dem barn og 1.400 av dem kvinner.

Ifølge Airwars foreligger det også dokumentasjon for at ytterligere 2.800 sivile er drept, men denne er svakere.

Erkjenner få

Den USA-ledede koalisjonen mot IS erkjenner på sin side bare å ha drept 1.321 sivile i fly- og artilleriangrep rettet mot antatte IS-mål i de to landene og kaller krigføringen «den mest presise i historien».

Bare under kampene om byen Raqqa i Syria, som IS utropte til hovedstad i sitt såkalte kalifat, ble rundt 1.600 sivile drept, var konklusjonen i en rapport Airwars og Amnesty International la fram i fellesskap i april i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette var ti ganger flere enn det den USA-ledede koalisjonen hevdet ble drept, var konklusjonen i en rapport

Amnesty og Human Rights Watch har gjentatte ganger krevd gransking av koalisjonens krigføring og mener at det kan ha blitt begått krigsforbrytelser under den massive bombingen.

Bomberegn

Ifølge Airwars har fly fra koalisjonen de siste fem årene sluppet hele 117.677 bomber og raketter over Syria og Irak, over sju ganger så mange som i Afghanistan i samme periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske fly har også latt bombene regne over Syria og angrepet så vel IS-mål som andre opprørsgrupper som har kjempet mot president Bashar al-Assads regime.

Ifølge Airwars er opptil 4.767 sivile med stor grad av sikkerhet drept i 39.000 russiske flyangrep i Syria, opptil 1.015 av dem barn.

Det russiske forsvarsledelsen har ikke erkjent noen sivile tap etter angrepene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedkjempet

Den ytterliggående islamistgruppa IS, som på et tidspunkt kontrollerte en tredel av Irak og over halvparten av Syria, er nå i stor grad nedkjempet.

USA anslår at mellom 70.000 og 100.000 IS-krigere er drept, blant dem fremmedkrigere fra rundt 40 land.

Selv om IS ikke lenger kontrollerer territorium, gjennomfører gruppen fortsatt spredte angrep, og eksperter frykter at de kan komme til å gjenoppstå.

Advarer

Pentagon hevdet tidligere år at IS i løpet av måneder kan være i stand til å gjenerobre landområder dersom innsatsen mot gruppen trappes ned.

– Kalifatet er riktig nok borte vekk, men IS er slett ikke nedkjempet, advarte John Spencer ved det amerikanske Modern War Institute.

– Faktorene som førte til IS' vekst er fortsatt til stede: En svak regjering i Irak, brutalitet mot lokalsamfunn, jihadistenes ideologi og korrupsjon i statsapparatet, sa Firas Modad i den London-baserte tankesmia IHS Markit.