Demokratene går rettens vei for å få «Muellers stjernevitne» til å vitne

Arkivfoto fra 27. september 2018 av daværende rådgver i Det hvite hus Don McGahn. Arkivfoto: Saul Loeb / AP / NTB scanpix
Arkivfoto fra 27. september 2018 av daværende rådgver i Det hvite hus Don McGahn. Arkivfoto: Saul Loeb / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratene i Kongressen går rettens vei i et forsøk på å tvinge Det hvite hus' tidligere juridiske rådgiver til å vitne om president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Don McGahn omtales som et stjernevitne i spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning. Justiskomiteen i Representantenes hus leverte i vår derfor en stevning for å få ham til å stille til høring. Men på Trumps ordre nektet han å møte i høringen i mai.

Demokratene leverte onsdag et søksmål i en føderal domstol. Målet er ikke bare å tvinge McGahn til å vitne, men også å utfordre Trump-administrasjonens påstander om at Det hvite hus' tidligere ansatte har «absolutt immunitet» mot å samarbeide med Kongressen.

Les også: Mueller innfridde neppe Demokratenes forventninger

Hevder avtale

I søksmålet heter det at komiteen inngikk en avtale med Det hvite hus om å gjennomgå dokumenter fra McGahn, men at komiteen fortsatt ønsker å spørre ham ut direkte.

Det rettslige skrittet skjer mens over halvparten av Demokratene i Representantenes hus har sagt at de støtter ideen om å starte en riksrettsprosess. Leder Nancy Pelosi har så langt motsatt seg dette og sagt at hun vil vente og se hva som skjer i retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har forsøkt å stanse nesten alle innsynsforespørsler fra Kongressen og har lovet at han vil kjempe imot «alle stevningene».

Les også: Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller

Kan bli viktig

Justiskomiteens leder Jerry Nadler mener McGahn-saken kan danne presedens.

– Så snart vi vinner, kommer vi til å vinne alle de andre stevningene, fordi de i bunn og grunn går ut på de samme juridiske spørsmålene, sa Nadler mandag.

Stevningen av McGahn er en del av Demokratenes granskning av om Trump har forsøkt å hindre Muellers Russland-etterforskning.

Etisk forpliktelse

McGahns advokat, William A. Burck, sier i en uttalelse at McGahn er advokat og at han har en etisk forpliktelse til å beskytte sin klient.

– Når han blir stilt overfor konkurrerende krav fra sidestilte deler av myndighetene, vil Don følge sin tidligere klients instruks så lenge det ikke foreligger en avgjørelse fra rettsvesenet som sier at han skal gjøre det motsatte, sier Burck.