Soldat drept under pågripelse av Kirgisistans ekspresident

Kirgisistans tidligere president Almazbek Atambajev er pågrepet, anklaget for omfattende korrupsjon og ulovlig eiendomshandel. En spesialsoldat ble drept da tilhengere av ham forsøkte å hindre pågripelsen. Foto: AP / NTB scanpix
Kirgisistans tidligere president Almazbek Atambajev er pågrepet, anklaget for omfattende korrupsjon og ulovlig eiendomshandel. En spesialsoldat ble drept da tilhengere av ham forsøkte å hindre pågripelsen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En spesialsoldat ble drept da tilhengere av Almazbek Atambajev forsøkte å hindre at Kirgisistans tidligere president ble pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge helsedepartementet i landet grep tilhengere av Atambajev til våpen for å hindre pågripelse, og en av spesialsoldatene som deltok i aksjonen, ble kritisk såret. Han døde kort tid etter på sykehus.

35 andre mennesker ble ifølge det statlige nyhetsbyrået i landet såret under pågripelsen av Atambajev i hans hjem i Koi-Tash, rundt 20 kilometer sør for hovedstaden Bisjkek, natt til torsdag lokal tid.

Atambajev var president i det sentralasiatiske landet fra 2011 til 2017 og anklages for ulovlig eiendomshandel og omfattende korrupsjon. I juni opphevet nasjonalforsamlingen immuniteten han nøt godt av som tidligere statsoverhode.

62 år gamle Atambajev, som var kjent for å stå Moskva nær, er den første presidenten som frivillig har gitt slipp på makten i Kirgisistan.

Beslutningen om å straffeforfølge ham kan ifølge observatører utløse strid i landet, som har opplevd en rekke politiske kriser og to revolusjoner siden Sovjetunionen ble oppløst i 1991.

Flere av Atambajevs tidligere allierte er de siste årene fengslet for korrupsjon, blant dem tidligere statsminister Sapar Isakov.