Pakistan innstiller handelen med India

Pakistanske aktivister demonstrerer mot Indias Kashmir-politikk i Lahore denne uka. Foto: K.M. Chaudhry / AP / NTB scanpix
Pakistanske aktivister demonstrerer mot Indias Kashmir-politikk i Lahore denne uka. Foto: K.M. Chaudhry / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Pakistan har besluttet å nedgradere de diplomatiske forbindelsene til India og innstiller handelen i protest mot nabolandets nye Kashmir-politikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indias hindunasjonalistiske regjering fjernet denne uka Kashmirs spesielle status i grunnloven, noe som innebærer at regionen ikke lenger får vedta sine egne lover. Den omstridte regionen, der flertallet av innbyggerne er muslimer, skal i stedet omgjøres til et føderalt administrert indisk territorium.

Pakistans statsminister Imran Khan har bedt verdensledere gripe inn og sagt at han vil ta i bruk alle midler for å hindre India i å frata regionen delvis selvstyre, som den har hatt i 70 år. Pakistans mektige regjeringshær kunngjorde tirsdag at den vil gjøre alt for å beskytte Kashmirs befolkning.

India har sendt titusener av soldater til Kashmir. Siden mandag har området vært ilagt et strengt portforbud, og væpnede soldater patruljerer delstatens sommerhovedstad Srinagar.

Les også: Kina og Pakistan utfordrer Indias grunnlovsendring for Kashmir

India og Pakistan har siden landene ble selvstendige i 1947 utkjempet tre kriger om Kashmir, som begge land gjør krav på.

India, der 80 prosent av befolkningen er hinduer, kontrollerer to tredeler av Kashmir, der det i alt bor over 11 millioner mennesker. Både i den indiske og pakistanske delen er et stort flertall av innbyggerne muslimer.

De siste 30 årene har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen, som har kostet rundt 50.000 mennesker livet. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive leirer der opprørerne trenes opp.

En FN-resolusjon fra 1948 fastslår at det skal holdes en folkeavstemning om Kashmirs fremtid, men India har i alle år motsatt seg dette.

Les også: Pakistan vil bruke alle midler i Kashmir-konflikten

Personvernpolicy