Kina og Pakistan utfordrer Indias grunnlovsendring for Kashmir

Aktivister i Pakistan protesterer mot Indias avgjørelser om Kashmir. Foto: K.M. Chaudhry / AP / NTB scanpix
Aktivister i Pakistan protesterer mot Indias avgjørelser om Kashmir. Foto: K.M. Chaudhry / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina kaller Indias grunnlovsendring som angår Kashmir uakseptabel og ikke lovlig. Pakistan lover å ta i bruk alle midler for å støtte Kashmir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenningen i regionen stiger etter at regjeringen i India fjernet en grunnlovsparagraf som slo fast at den indiske delen av Kashmir skal ha spesielle rettigheter og stor grad av selvstyre.

Det hindunasjonalistiske partiet til statsminister Narendra Modi har innført endringer som strammer grepet om Jammu og Kashmir, som Pakistan – og Kina – gjør hevd på deler av. India og Kina har også en langvarig konflikt om grenselinjer.

Høyspent

Pakistans regjering fordømte den indiske grunnlovsendringen mandag, og Kina følger etter. De tre nabolandene har alle kjernefysiske våpen.

Kina sier ifølge Reuters at de er imot Indias avgjørelse om å trekke tilbake Kashmirs spesielle rettigheter og at regjeringen bør være forsiktig hva angår grensespørsmål.

– Indias handling er uakseptabel og vil ikke ha noen lovlig virkning, sier talsperson for utenriksdepartementet Hua Chunying i en uttalelse, noe som utløste et umiddelbart tilsvar fra regjeringen i New Delhi som påpekte at Kashmir er et internt anliggende for India.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle midler

Kashmir, hvor befolkningen hovedsakelig er muslimsk, er delt mellom India og Pakistan. Begge landene gjør krav på hele området, og de har tidligere utkjempet to kriger om Kashmir.

Kina anmodet India innstendig om å holde seg strengt til avtaler tidligere inngått mellom landene for å unngå hendelser som ytterligere kompliserer grensesituasjonen.

Pakistans statsminister Imran Khan ba tirsdag verdens ledere komme på banen og legge press på India.

Pakistan kommer ifølge Khan til å ta i bruk alle midler for å hindre India fra å gjennomføre det varslede tiltaket, som ifølge ham er et klart brudd på flere resolusjoner vedtatt i FNs sikkerhetsråd.