Etter INF-avtalens sammenbrudd:

Putin: Vi er klare for nye nedrustningssamtaler med USA

<p>Russlands president Vladimir Putin sier han vil ha nye nedrustningssamtaler med USA. Her er Putin fotografert i Kreml forrige uke.</p>
Russlands president Vladimir Putin sier han vil ha nye nedrustningssamtaler med USA. Her er Putin fotografert i Kreml forrige uke. Foto: Mikhail Klimentjev / Sputnik/Krem Pool Photo via AP/NTB scanpix

Russlands president Vladimir Putin ba mandag om nye nedrustningssamtaler med USA etter at den viktige INF-avtalen om mellomdistanseraketter har kollapset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– For å unngå et kaos uten regler, begrensninger og lover må man nok en gang vurdere alle mulige farlige konsekvenser og innlede en seriøs dialog uten noen tvetydigheter, sier Putin i en uttalelse mandag.

– Vi er klare for det, legger den russiske presidenten til.

INF-avtalen har siden 1987 forbudt landbaserte mellomdistanseraketter, men den har falt sammen siden både USA og Russland nå har trukket seg fra overenskomsten.

Bakgrunn: INF-avtalen er død

Nye raketter

Putin fremholder videre at Russland blir tvunget til å lage nye raketter hvis USA gjør det.

– Russland tvinges til å starte opp med en fullskala utvikling av lignende raketter, sier presidenten, og understreker at dette skjer hvis landet får opplysninger om at USA har fullført nye systemer.

USAs forsvarsminister Mark Esper varslet i helgen at landet vil utplassere en konvensjonell mellomdistanserakett i Stillehavsregionen i løpet av få måneder.

Frykt for våpenkappløp

Putin varsler for sin del at Russland ikke vil utplassere kjernefysiske kort- eller mellomdistanseraketter ved andre tilfeller enn som et svar til USA. Russlands «handlinger vil utelukkende være gjensidige og som et speilbilde» sett opp imot «utvikling, produksjon og utplassering» av raketter som en gang var forbudt av INF-avtalen.

Viseutenriksminister Sergej Rjabkov advarte tidligere mandag om at USAs tilbaketrekning fra INF-avtalen øker risikoen for et nytt våpenkappløp.

USA kunngjorde i fjor at landet ville trekke seg fra avtalen etter i en årrekke å ha beskyldt Russland for å ha brutt overenskomsten.

Personvernpolicy