Terror i Texas, Utøya og Christchurch:Stoltenberg: – Disse angrepene er begått av ensomme ulver

Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, legger ned en krans for å minnes ofrene fra moskéangrepene i mars, under statsbesøk på New Zealand.
Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, legger ned en krans for å minnes ofrene fra moskéangrepene i mars, under statsbesøk på New Zealand. Foto: Hans De Bauw/NATO
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO-leder Jens Stoltenberg snakket om sammenhengen mellom de høyreekstreme terrorangrepene i USA, Norge og New Zealand under statsbesøk på New Zealand. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under en todagerstur til New Zealand, besøkte NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg byen Christchurch, der 51 muslimer mistet livet under de to moskéangrepene utført av høyreekstremisten Brenton Tarrant 15 mars i år.

Mandag var Stoltenberg innom Al Noor-moskéen og la ned krans da han kom med oppfordringen om at verden må jobbe sammen for å forhindre at hatefulle ideologier får spre seg.

– Disse angrepene er begått av ensomme ulver, men de er samtidig koblet sammen, fordi de bruker hverandre som inspirasjon, og de refererer til hverandre

i de forskjellige manifestene. Og jeg tenker det tydeliggjør det at vi må bekjempe terrorisme på mange forskjellige måter, med mange forskjellige verktøy. sier Stoltenberg til statskringkaster TVNZ.

– Hjemmedyrket

Felles for mange terrorhandlinger begått av høyreekstreme er at de har lastet opp manifester i forkant av ugjerningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Texas-skytteren som drepte 20 mennesker i en Walmart-butikk i El Paso søndag skal i sitt manifest ha uttrykt støtte til gjerningsmannen bak Christchurch-massakren fra mars i år.

Skytteren i Christchurch. Brenton Tarrant, skal ha vært inspirert av Anders Behring Breiviks manifest.

For å bekjempe terror, lister Stoltenberg opp politisikkerhet og etterretning som viktige tiltak, men at det også handler mye om holdninger, verdier og at alle må stå opp for toleranse i våre åpne og frie samfunn

– Vi ser at mange av terroristene er en av oss. De er hjemmedyrket, de kommer fra våre egne samfunn. Så derfor handler dette også veldig mye om å ta tak i årsakene, sa Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump knytter massedrap til mental sykdom

– En sterk leder

Stoltenberg skal møte New Zealands statsminister Jacinda Ardern senere på dagen. Hun har vært tydelig på viktigheten av bekjempelse av ekstremisme på nett i etterkant av terrorangrepet i Christchurch.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som Norge svarte New Zealand med mer demokrati, mer åpenhet og mer toleranse. Sammen med statsminister Jacinda Ardern har lederne i Christchurch minnet verden om at hat kan bekjempes i åpne og inkluderende samfunn, uttaler hun. – Statsminister Ardern har stått fram som en sterk leder med evne til å vise omsorg og formulere et viktig budskap om mangfold og toleranse, ser Stoltenberg til VG.

Som statsminister i Norge, ble Jens Stoltenberg hyllet av en hel verden for måten han klarte å samle landet på etter terrorangrepene 22. juli 2011.