Romforsknings-sjef i Brasil har mistet jobben

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen for Brasils institutt for romforskning, som har spilt en viktig rolle i det norsk-brasilianske regnskogsamarbeidet, har mistet jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er en ordstrid med Brasils president Jair Bolsonaro om nettopp regnskog.

– Mine uttalelser om presidenten har ført til irritasjon, så jeg kommer til å bli oppsagt, sa det nasjonale romforskningsinstituttet INPEs leder Ricardo Galvao fredag.

Kort tid senere ble det bekreftet at han hadde mistet jobben.

INPE publiserer tall som viser utviklingen i avskogingen i Amazonas, basert på data fra satellitter. Disse tallene har dannet grunnlag for utbetalinger fra Norge til Brasil.

Utbetalingene har i praksis fungert som belønning når Brasil har klart å begrense ødeleggelsen av regnskogen i Amazonas.

Bolsonaro ønsker imidlertid å åpne for mer hogst og landbruk i Amazonas. Regjeringen hans er svært kritisk til miljøvern og har åpnet for å legge ned fondet som de norske regnskogmidlene overføres til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har Bolsonaro anklaget INPE for å ha manipulert tall som viser en kraftig økning i avskogingen i Amazonas. Motivet har angivelig vært et ønske om å sette Bolsonaros regjering i et dårlig lys.

INPE-sjef Ricardo Galvao har avvist beskyldningen og sammenlignet Bolsonaro med en tenåring som ikke er skikket til å være president.