Japan fjerner Sør-Korea fra handelsliste

Japans handelsminister Hiroshige Seko sier de innfører mer kontroll av sørkoreanske varer av hensyn til landets sikkerhet. Foto: AP / NTB scanpix
Japans handelsminister Hiroshige Seko sier de innfører mer kontroll av sørkoreanske varer av hensyn til landets sikkerhet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japans regjering sier de av hensyn til den nasjonale sikkerheten fjerner Sør-Korea fra listen over land med få handelsrestriksjoner for eksport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen ble godkjent av regjeringen fredag og vil tre i kraft 28. august.

Japans handelsminister Hiroshige Seko sier økt handelskontroll med Sør-Korea må gjøres av hensyn til landets nasjonale sikkerhet.

Sør-Korea vil være det første landet som blir fjernet fra den japanske listen, som for tiden består av 27 land, inkludert Tyskland og Storbritannia og USA, melder Reuters.

Å bli fjernet fra listen innebærer at sørkoreanske eksportører må bruke mer tid på administrative oppgaver fremover for å få eksportlisenser.

Japans beslutning kommer en måned etter at landets myndigheter innførte begrensninger på eksporten av tre typer materialer, deriblant materialer som er viktige for Sør-Koreas produksjon av smarttelefoner.

Japans beslutning om å frata Sør-Korea landets status som foretrukket handelspartner innebærer bare at Sør-Korea fra nå av får behandling på lik linje med flesteparten av landene Japan handler med. Hensikten er ikke å skade de bilaterale forbindelsene med Sør-Korea, forsikrer Seko.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japans utenriksminister Taro Kono sier beslutningen er i tråd med frihandelsreglene, og at Sør-Korea får fortsatt nyte godt av sin status på linje med de øvrige ASEAN-medlemmene.

Sør-Korea fordømmer

Sør-Koreas økonomi er eksportavhengig. Landets utenriksminister Kang Kyung-wha kaller Japans beslutning «ensidig» og «tilfeldig». Ministeren sier også at de er «alvorlig bekymret» over beslutningen fordi den utfordrer regionens mål om å utvide den frie handelsflyten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Koreas president Moon Jae-in bruker sterkere ord. Han fordømmer Japans beslutning om å fjerne landet hans fra listen. Han kaller beslutningen uforsvarlig og truer med uspesifiserte mottiltak.

– Tokyos egoistiske handling vil påføre verdensøkonomien voldsomme skader ved at globale forsyningsledd blir brutt, sa Moon fredag under et hasteinnkalt regjeringsmøte i Seoul. Møtet ble sendt direkte på fjernsyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Japan bør trekke tilbake sine ensidige og urettferdige tiltak så fort som mulig og innlede dialog, sa Moon med bestemt stemme, iført jakke og skjorte, men ikke slips.

– Ansvaret for det som kommer til å skje heretter ligger helt og holdent i den japanske regjeringens hender, sa Moon.

Rivaler og allierte

Nabolandene Japan og Sør-Korea er begge demokratier, markedsøkonomier og allierte med USA. Begge landene står også overfor trusler fra Nord-Korea og er under press fra et stadig mer selvsikkert Kina.

Samtidig har Japan og Sør-Korea gamle konfliktlinjer som går tilbake til tiden til Japans kolonistyre over Koreahalvøya på første halvdel av 1900-tallet.

– Vi lar oss ikke bli bekjempet av Japan igjen, sa Moon under regjeringsmøtet i Seoul fredag.

Sør-Korea skal gradvis styrke sitt motsvar overfor Japan, og Japan bør stålsette seg for «stor skade», uttalte Moon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om Japan er en økonomisk makt, og om landet skulle skade vår økonomi, vil vi på samme måte stå klare til å innføre mottiltak, sa Moon.

Moon mener Japans beslutning er en gjengjeldelse etter kjennelser fra sørkoreansk rettsvesen der japanske selskaper er blitt pålagt å utbetale kompensasjon for bruk av sørkoreansk tvangsarbeid under siste verdenskrig.

Moon har flere ganger vist til Japans kolonistyre over Korea-halvøya og understreket uavhengighetskampen som utgjør kjernen i den nasjonale identiteten i begge landene på Koreahalvøya.