Syrias regjering sier den går med på våpenhvile på vilkår

Redningsarbeidere fra gruppa Hvite hjelmer leter etter overlevende i ruinene av en bygning etter et luftangrep mot byen Kfar Rouma i Idlib-provinsen. Foto: AP / NTB scanpix
Redningsarbeidere fra gruppa Hvite hjelmer leter etter overlevende i ruinene av en bygning etter et luftangrep mot byen Kfar Rouma i Idlib-provinsen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syrias regjering sier den vil gå med på en våpenhvile i Idlib-regionen hvis den tyrkisk-russiske avtalen om en buffersone overholdes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder det statlige nyhetsbyrået SANA torsdag.

Byrået siterer en militær kilde som kunngjør at regimet har godkjent en våpenhvile i deeskaleringssonen i Idlib, fra og med torsdag kveld. Betingelsen er at jihadister og opprørere trekker tilbake styrker og våpen fra buffersonen som ble etablert i en avtale inngått mellom Tyrkia og Russland i Sochi i september.

Kunngjøringen kommer samtidig som Syria-samtalene mellom Tyrkia, Russland og Iran tar til på nytt i Kasakhstans hovedstad Nur-Sultan.

Mesteparten av Idlib-provinsen og deler av provinsene Hama, Aleppo og Latakia kontrolleres av Hayat Tahrir al-Sham, en jihadistgruppe ledet av al-Qaidas tidligere Syria-fløy. Det oppholder seg rundt 3 millioner mennesker i området.

Regionen skulle i utgangspunktet være beskyttet fra en regjeringsoffensiv i tråd med den tyrkisk-russiske avtalen, men har siden april vært utsatt for et stadig kraftigere bombardement fra syriske regjeringsstyrker og deres russiske allierte.