Snart klart for A$AP Rockys forklaring i retten i Stockholm

Rappeen ASAP Rocky møter i Stockholm tingsrätt.
Rappeen ASAP Rocky møter i Stockholm tingsrätt. Foto: Taylor Jewell / NTB Tema
Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldstiltalte A$AP Rocky skal torsdag ettermiddag forhøres i retten i Stockholm. Men først ble den fornærmede 19-åringen kryssforhørt av rapperens forsvarere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også to andre amerikanere skal spørres ut av både aktoratet og forsvarerne. De er i likhet med A$AP Rocky tiltalt for å ha utøvd vold mot 19-åringen utenfor en hamburgerrestaurant i Stockholm sentrum for en måned siden.

Meningen var at det også skulle bli tid til forklaringene til tre vitner torsdag, men de må vente til fredag ettersom tidsskjemaet har sprukket, ifølge Expressen.

Blant vitnene som skal spørres ut, er livvakten, den fornærmedes kamerat og to kvinner som var vitner til hendelsen.

Forsvarerne forsøker å overbevise retten om at de tre tiltalte handlet i selvforsvar da de sparket og slo 19-åringen. Derfor gikk mye av kryssforhøret ut på å finne hull i 19-åringens forklaring om hva som skjedde forut for voldsepisoden.

19-åringen har tidligere forklart at det eneste han gjorde før situasjonen eskalerte, var å spørre amerikanerne om de visste hvor kameraten hans var.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant spørsmålene Jovicic ville ha svar på, var hvorfor 19-åringen spurte nettopp A$AP Rocky og følget hans om dette. 19-åringen svarte at det var fordi kameraten hadde snakket med dem tidligere.

Visste ikke hvem A$AP var

Da rettssaken startet tirsdag, forklarte han også at han ikke visste hvem A$AP Rocky var. Tenåringen er opprinnelig fra Afghanistan og kom til Sverige som enslig mindreårig asylsøker for fem år siden.

Forsvareren ville også vite hvorfor 19-åringen tidligere har sagt at hodetelefonene ble ødelagt av livvakten, mens han i retten har forklart at han selv kastet hodetelefonene mot livvakten. Mange av spørsmålene handlet dessuten om påstanden om at 19-åringen ble slått med en flaske, noe de tiltalte nekter for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jovicic avsluttet forhøret med å kalle den fornærmedes oppførsel for «uvanlig», hvorpå 19-åringen svarte:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg oppførte meg ikke uvanlig. Det var kanskje de som oppførte seg uvanlig da de slo meg.

– Selvforsvar

A$AP Rocky, hvis egentlige navn er Rakim Mayers, og de to vennene hans har i avhør forklart at de følte seg truet av 19-åringen og hans venn. Rapperen har ifølge sin forsvarer erkjent at han la 19-åringen i bakken, tråkket på armen hans og slo eller dyttet skulderen hans.

Da saken startet tirsdag, forklarte den fornærmede at rapperens livvakt løftet ham opp etter halsen, at han følte seg dårlig behandlet, og at han derfor fulgte etter amerikanerne for å få svar på hvorfor de behandlet ham slik.

Mayers mor var til stede i retten også torsdag, og interessen for saken er fortsatt stor. Plassene som er reservert for publikum, ble fort revet bort.

Også USAs spesialutsending for gisselsaker Robert O'Brien er på plass. Han har opplyst at han er der på oppdrag fra president Donald Trump og at oppgaven er å bringe de tre amerikanerne hjem så fort som mulig. Selve saken vil han imidlertid ikke kommentere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spår betinget dom

Mayers og de to andre tiltalte risikerer opp til to års fengsel om de blir funnet skyldige etter tiltalen. Eksperter mener imidlertid at det er mer sannsynlig at amerikaneren får en betinget dom.

Mayers var i Sverige i forbindelse med sin Europa-turné, men etter å ha blitt varetektsfengslet i begynnelsen av juli har han måttet avlyse en rekke konserter, deriblant i Norge.

Trump har engasjert seg sterkt i saken etter at han ble kontaktet av realitystjernen Kim Kardashian og ektemannen og rapperen Kanye West.

Før rettssaken ringte han statsminister Stefan Löfven for å få Mayers løslatt. Han har også fyrt løs mot Sverige og Löfven i flere Twitter-meldinger, mens Löfven har fastholdt at det svenske rettsvesenet er uavhengig og at han ikke kan gripe inn.