Tysk skepsis til USAs militæroperasjon i Persiabukta

Et luftfoto av tankskipet Stena Impero, som er tatt i arrest av iranske myndigheter. Dette skjedde etter at et iransk tankskip ble tatt i arrest av britiske myndigheter. Foto: Morteza Akhoondi / AP / NTB scanpix
Et luftfoto av tankskipet Stena Impero, som er tatt i arrest av iranske myndigheter. Dette skjedde etter at et iransk tankskip ble tatt i arrest av britiske myndigheter. Foto: Morteza Akhoondi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USA har nå skissert hvordan en militæroperasjon for å sikre skipstrafikken gjennom Hormuzstredet skal foregå, men tyskerne er skeptisk til å delta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands utenriksdepartement sier tirsdag at de nå har blitt brifet om innholdet i planen, men at de ikke har lovet noen tysk deltakelse i operasjonen.

Videre opplyses det at Tyskland kommuniserer tett med Frankrike og Storbritannia.

Det tyske utenriksdepartementet har ikke offentliggjort noen av detaljene i den amerikanske planen, men sier at hovedprioriteringene må være nedtrapping av spenningene og diplomatisk arbeid.

Videre fastslår departementet at «deltakelse i den amerikanske strategien om maksimalt press er uaktuelt for oss».

USA lovet i juni å komme med flere detaljer, etter å ha spurt NATO-allierte om å hjelpe til med å beskytte skipsfarten i Hormuzstredet. Den 19. juli ble et svenskeid, britiskregistrert skip tatt i arrest av styrker fra den iranske Revolusjonsgarden, noe som førte til at britene trappet opp sitt engasjement.

Amerikanerne har også tidligere forsøkt å få europeiske land, blant dem Norge, med på å beskytte skipstrafikken i Hormuzstredet. I Europa er det imidlertid stor skepsis til å stille seg bak USAs uttalte politikk om å legge størst mulig press på Iran.

Før regjeringsskiftet i Storbritannia lanserte britene en plan om å etablere en europeiskledet eskorteordning for å sikre skipsfarten i området. Tyskland og Frankrike var blant landene som vurderte å delta.

Under Boris Johnson har britene virket mer villige til å samarbeide med Trumps regjering og støtte en amerikanskledet operasjon.

– Vi fortsetter å samarbeide med alle våre internasjonale partnere og forsøker å samle så mange nasjoner som mulig for å beskytte våre skipsfartsruter i Persiabukta, sier den britiske regjeringen i en uttalelse tirsdag.

Personvernpolicy