Skogbranner i Sibir kan øke smelting av is i Arktis

Svære skogbranner rammer jevnlig Sibir, men årets skogbranner er så omfattende at de kan bidra til at isen i Arktis smelter langt raskere enn tidligere.

Satellittbildet viser brannene som raser i nordøstlige Sibir. Bildet viser et område på ca 800x500 kilometer.
Satellittbildet viser brannene som raser i nordøstlige Sibir. Bildet viser et område på ca 800x500 kilometer. Foto: Pierre Markuse / Aqua and Terra MODIS / NASA Worldview / CC 2.0
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannene som feier over millioner av hektar tørr taiga, innhyller store byer i svart røyk, sot og giftige gasser.

Til sammen dekket brannene mandag 3,2 millioner hektar, først og fremst i Jakutia-regionen i nord og Krasnojarsk- og Irkutsk-regionene i Sibir. Brannene er utløst av lyn og torden i 30 graders varme og spredt ved hjelp av sterk vind.

Den sure røyken rammer ikke bare mindre bosetninger, men også større byer i Vest-Sibir og Altai så vel som i Uralfjellene, som Tsjeljabinsk og Jekaterinburg. Søndag nådde den Kasakhstan, inkludert hovedstaden Nur-Sultan.

– Røyken er fryktelig. Den kveler meg nesten, og jeg blir svimmel, sa pensjonisten Raisa Brovkina, som ble lagt inn på sykehus i Novosibirsk på grunn av røyken.

Les også: Grønland, Sibir og Alaska står i brann

Global oppvarming

Rent bortsett fra helsefaren for lokalbefolkningen, mener eksperter årets skogbranner kan sette fart i den globale oppvarmingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Brannene i den østlige delen av landet er ikke lenger et lokalt problem. De har utviklet seg til å bli en økologisk katastrofe med konsekvenser for hele landet, sier den russiske avdelingen av Greenpeace.

De sier at nesten 12 millioner hektar skog er gått med i år, noe som innebærer betydelige CO2-utslipp og reduserer skogens framtidige kapasitet til å absorbere CO2.

Verdens meteorologiorganisasjon WMO viser også til at sot som faller ned på is og snø, gjør den mørkere, slik at den ikke like lett reflekterer sollyset. Dermed blir varmen sperret inne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen forskere har lagt ut satellittbilder fra NASA som viser hvordan røykskyer driver innover arktiske områder.

Les også: Storbrann under kontroll i Portugal

Permafrosten smelter

Greenpeace-eksperten Grigorij Kuksin sier at soten og asken framskynder smeltingen både av isen og permafrosten. Dette gjør at kraftige drivhusgasser som metan slipper ut og får den globale oppvarmingen til å gå raskere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at utslippene fra brannene er like store som fra store byer. Og at virkningene brannene får på klimaet, bidrar til nye branner.

Greenpeace krever at russiske myndigheter gjør mer for å bekjempe brannene. Men det er lettere sagt enn gjort, siden Russland ikke har penger til å sette i gang noen form for effektiv slokking.

De fleste av brannene raser i fjerne og utilgjengelige områder, og myndighetene setter inn styrker bare om de mulige skadene overgår kostnadene av å bekjempe brannene.