Ukrainsk kaptein i nye avhør

Blomster lagt ned på brua ved der cruiseskipet Viking Sigyns kolliderte med en turistbåt på Donau 29. mai. Foto: AP / NTB scanpix
Blomster lagt ned på brua ved der cruiseskipet Viking Sigyns kolliderte med en turistbåt på Donau 29. mai. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ungarsk politi tatt inn kapteinen på det norskeide cruiseskipet Viking Sigyns, som kolliderte med en turistbåt på Donau i Budapest 29. mai, til nye avhør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 64 år gamle mannen er mistenkt for å ikke å ha gitt hjelp til de involverte etter ulykken der 28 mennesker omkom, heter det i en uttalelse fra politiet i Budapest sendt mandag kveld.

Alle de omkomne i ulykken var sørkoreanske turister, med unntak av to ungarske besetningsmedlemmer. Sju sørkoreanere overlevde.

Kausjon

Den ukrainske kapteinen ble dagen etter ulykken i slutten av mai pågrepet og varetektsfengslet. Kapteinen er siktet for å ha forårsaket ulykken der turistbåten Mermaid sank, men han nekter for å ha gjort noe galt.

I juni ble han løslatt mot å betale 15 millioner ungarske forinter, rundt 460.000 kroner, i kausjon, men Ungarns høyesterett kom mandag med en kjennelse om at kausjonen var ulovlig. Kjennelsen har ingen betydning for hans status som siktet, men åpner for at påtalemyndigheten på nytt kan begjære han varetektsfengslet.

Kjennelse fra høyesterett

Kausjonen ble gitt av to rettsinstanser under høyesterett. Høyesterett mener alvoret i forbrytelsen han er siktet for, risikoen for at han kan hindre eller undergrave etterforskningen, risikoen for at han flykter fra Ungarn og det faktum at Ukraina ikke utleverer sine borgere, gjør at de mener kausjonen var ulovlig.

Den samme kapteinen etterforskes også i forbindelse med en annen skipskollisjon mellom et Viking-skip og en kjemikalietanker i Nederland 1. april.

Personvernpolicy