Åpen for alle - alltid

Brasil sender politi til Amazonas-landsby etter antatt drap på urbefolkningsleder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasil har sendt politistyrker til en Amazonas-landsby etter mulig drap på en urbefolkningsleder og meldinger om at gruvearbeidere har tatt over et reservat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag forrige uke ble en leder for urbefolkningsgruppen wayãpi drept og kroppen hans ble funnet i en elv i en landsby, ifølge påtalemyndigheten i delstaten Amapá nord i Brasil.

Ingen wayãpier var vitne til drapet, ifølge ledere for landsbyen. De mener imidlertid at det er mye som tyder på at det antatte drapet ble gjort av «ikke-urfolk».

Fredag skal en gruppe «bevæpnede ikke-urfolk» ha kommet til en landsby nær landsbyen Yvytoto, noe skal ha fått beboerne til å flykte fra hjemmene sine. Lokale medier kaller dem «garimpeiros», en betegnelse for væpnede gruvearbeidere som er aktive i Amazonas. Ifølge lederne skal 50 personer ha ankommet.

Etter meldingene av det som beskrives som en invasjon i enkelte internasjonale medier, ble politimenn og militærpoliti sendt til stedet, ifølge påtalemyndigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Urfolksdirektoratet FUNAI opplyser at også de er på plass for å overvåke politiets etterforskning.

Brasils urbefolkning opplever et større og større press fra gruvearbeidere og tømmerhoggere som ønsker å utvinne ressursene i områdene de bor i. Press kommer det også fra regjeringssjefen, president Jair Bolsonaro, som lørdag sa at urbefolkningen bor i områder hvor det er mye ressurser og la til han ønsket å «utforske disse områdene».