Åpen for alle - alltid

Perus president ønsker nyvalg

Perus president Martin Vizcarra mener landet trenger en ny start og ønsker nyvalg om ett år. Foto: AP / NTB scanpix
Perus president Martin Vizcarra mener landet trenger en ny start og ønsker nyvalg om ett år. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Perus president Martin Vizcarra ønsker å kutte perioden sin med flere år for å avslutte det han kaller en institusjonell krise. Valget ønskes holdt i juli 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den årlige presidenttalen i forbindelse med Perus nasjonaldag søndag, sa Vizcarra landet «skriker etter en ny start».

Han sa at han overfor kongressen skal foreslå å ende kongress- og presidentperioden 28. juli 2020, skriver Reuters.

Møter motstand

Forslaget har allerede fått kritikk fra opposisjonen, og det er dermed ikke sikkert at det vil få flertall. Opposisjonsleder Pedro Olaechea sier at de kommer til å forsvare at en presidentperiode skal vare fem år.

– Vi er ikke imot forslaget fordi vi ønsker å beholde plassen vår i kongressen, men for å forsvare institusjonen og den lovgivende makta, sier Olaechea.

Vizcarra, som ble valgt til president i 2018, sa i talen sin søndag at han gjennom reiser i Peru det siste året har fått inntrykk av at folk ikke føler seg representert av kongressen.

Les også : Norge returnerer ulovlige innførte kulturgjenstander til Peru

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Korrupsjon

Det har vært flere korrupsjonsskandaler i Peru det siste året. Blant annet ble Perus tidligere opposisjonsleder fengslet for korrupsjonsanklager i november i fjor. Også en rekke samfunnstopper har blitt pågrepet.

Vizcarra tok over etter Pedro Pablo Kuczynski som var i hardt vært på grunn av sine forbindelser til den brasilianske entreprenørgiganten Odebrecht. Det var planlagt en avstemning i landets kongress om å stille ham for riksrett i mars 2018, men Kuczynski valgte i stedet å trekke seg som president.

I juni fikk Vizcarra gjennom en reformpakke som skal rydde opp i kampanjefinansiering til politiske partier. Også en lovendring hvor politikere ikke er like immune mot straff slik de var tidligere, gikk gjennom.