Åpen for alle - alltid

Boris Johnson krever at EU dropper irsk grenseløsning

Storbritannias statsminister Boris Johnson krever at EU dropper den såkalte backstop-løsningen, som skal sikre at det ikke blir nødvendig å innføre kontroller på grensa mellom Irland og Nord-Irland dersom Storbritannia forlater EU uten en avtale. Foto: AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Boris Johnson krever at EU dropper den såkalte backstop-løsningen, som skal sikre at det ikke blir nødvendig å innføre kontroller på grensa mellom Irland og Nord-Irland dersom Storbritannia forlater EU uten en avtale. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU må droppe planen om en irsk backstop dersom de ønsker en skilsmisseavtale med Storbritannia, sier statsminister Boris Johnson.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnson, som overtok statsministerstolen etter Theresa May denne uka, kaller backstop-løsningen udemokratisk.

– Dersom vi blir kvitt backstop-løsningen i sin helhet, vil vi gjøre framgang, sa Johnson under et besøk i Manchester lørdag, ifølge Reuters.

EU har langt på vei avvist Johnsons krav om reforhandling av skilsmisseavtalen May forhandlet fram, som inneholder en slik løsning. Johnson truer på sin side med at britene om nødvendig vil forlate unionen uten en avtale.

Les også: Varadkar mener brexit kan forene Irland

Backstop er en reserveløsning som skal sikre at det ikke blir nødvendig å innføre kontroll på grensa mellom Irland og Nord-Irland dersom Storbritannia forlater EU uten en avtale.

Denne grensa blir EUs yttergrense etter skilsmissen, men en åpen grense her regnes som avgjørende for å sikre fortsatt fred på øya.