Høyesterett gir Trump grønt lys til å bygge mur

President Donald Trump får grønt lys til å bruke av forsvarsbudsjettet til å bygge mur langs grensa til Mexico. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
President Donald Trump får grønt lys til å bruke av forsvarsbudsjettet til å bygge mur langs grensa til Mexico. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs høyesterett gir president Donald Trump grønt lys til å bruke av Pentagons penger til å bygge mur mot Mexico.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med fem mot fire stemmer opphevet de ni høyesterettsdommerne en kjennelse i to domstoler i California som hindret Trump i å ta 2,5 milliarder dollar fra forsvarsbudsjettet til å bygge 16 mil grensemur.

Trumps advokater tok saken til høyesterett og argumenterte med at det hastet med en kjennelse innen 30. september. Da er budsjettåret omme, og pengene ville ikke lenger være tilgjengelig.

De fem konservative dommerne mente at miljøorganisasjonene som var blant dem som hadde gått til sak mot bruken av pengene til en mur i California, ikke hadde rett til å saksøke.

Kjennelsen betyr at Trump-administrasjonen kan begynne å hente pengene og starte arbeidet med muren. Fire kontrakter for bygging er allerede inngått.

Les også: Trump ber høyesterett om Pentagon-midler til grensemur

– Omgåelse av Kongressen

Domstolene i California mente at Trump ikke hadde lov til å kanalisere penger fra forsvarsbudsjettet til muren siden det ville være en omgåelse av Kongressens grunnlovsfestede myndighet til å bevilge penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Representantenes hus hadde spesifikt avvist å la pengene fra Pentagon gå til bygging av en mur.

– Grunnloven gir Kongressen myndigheten til å bevilge. Det er Kongressen som bestemmer hvordan skattebetalernes penger skal brukes, het det i kjennelsen til den føderale ankedomstolen i San Francisco 3. juli.

Les også: Ankedomstol svekker Trumps muligheter for grensemur

Nedstengningen

Striden har sin bakgrunn i den 35 dager lange nedstengningen av deler av den statlige administrasjonen ved årsskiftet.

Den såkalte shutdownen endte i februar da det ble undertegnet en avtale som ga 1,4 milliarder dollar til grensesikkerhet, men ingenting til muren Trump ville bygge. Han ville ha 5,7 milliarder dollar til muren.

Straks avtalen var undertegnet, erklærte Trump nasjonal sikkerhetskrise langs grensa, noe han sa ga ham myndighet til å ta pengene han trengte fra andre deler av statsbudsjettet.