Åpen for alle - alltid

Britene bøtelegger russisk kringkaster

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medietilsynet i Storbritannia gir det russiske kringkastingsselskapet RT en bot på nærmere 2,2 millioner kroner for partisk dekning av flere saker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medietilsynet viser blant annet til RTs dekning av krigene i Syria og Ukraina og anklager samtidig kringkasteren for uriktig framstilling av attentatet mot den tidligere russiske spionen Sergej Skripal og datteren hans i Salisbury i mars 2018.

Storbritannia anklager den russiske etterretningstjenesten GRU for å ha stått bak attentatet, og det britiske medietilsynet mener at RT «i overveldende grad fokuserte på å reise tvil om den britiske regjeringens posisjon, som var at den russiske regjeringen hadde ansvaret for hendelsen».

RT, som finansieres av den russiske stat, bøtelegges også for å ha stilt spørsmål ved om syriske regjeringsstyrker i april 2018 sto bak et gassangrep som kostet over 40 mennesker livet i Douma.

– Sett under ett, representerer dette alvorlige og gjentatte brudd på våre regler, heter det i medietilsynets kjennelse.

RT, som har engelskspråklige sendinger i USA og Europa, samt arabiskspråklige i Midtøsten, kaller boten hårreisende og anker.

– Selv i saker som dreier seg om hatprat og oppfordring til vold, er det gitt betydelig lavere bøter, sier en talsmann for RT.