USA og Afghanistan enige om fredssamtaler

Ti mennesker ble drept, blant dem kvinner og barn, da en selvmordsbomber angrep en buss med offentlig ansatte i Afghanistans hovedstad Kabul torsdag morgen. Foto: AP / NTB scanpix
Ti mennesker ble drept, blant dem kvinner og barn, da en selvmordsbomber angrep en buss med offentlig ansatte i Afghanistans hovedstad Kabul torsdag morgen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USA og Afghanistan er blitt enige om å få fart på prosessen om å få en slutt på konflikten i det krigsherjede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en felles uttalelse fra USAs utenriksminister Mike Pompeo og Afghanistans president Ashraf Ghani heter det at enigheten om å starte samtaler ble gjort under en telefonsamtale onsdag.

General Joseph Dunford i det amerikanske militæret og USAs spesialutsending til Afghanistan, Zalmay Khalilzad, er blitt sendt til Kabul for å «diskutere i detalj de neste stegene på veien mot fred», ifølge uttalelsen som ble offentliggjort torsdag.

Det er også ventet at Khalilzad vil ta turen til Doha for å gjenoppta samtalene med Taliban. Det største hinderet så langt i fredsprosessen har vært Taliban, som har nektet å forhandle direkte med den afghanske regjeringen.

Uttalelsen fra USA og Afghanistan kom samme dag som minst 50 mennesker ble drept i kamper og angrep i Afghanistan. Blant annet ble ti personer drept i Kabul da en selvmordsbomber på motorsykkel utløste en sprengladning ved en buss med offentlig ansatte torsdag. To andre sprengladninger ble utløst i hovedstadsområdet ikke lenge etterpå, og Taliban har tatt på seg skylden for én av dem. USA og Afghanistan mener terrorgruppen står bak alle de tre eksplosjonene.