Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge

Folk kjøler seg ned med utendørs dusj på Paris Plage langs Seinen, der temperaturene kan nå 41 grader torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Folk kjøler seg ned med utendørs dusj på Paris Plage langs Seinen, der temperaturene kan nå 41 grader torsdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Rafael Yaghobzadeh / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med 41,2 grader i skyggen har Bordeaux sørvest i Frankrike slått sin gamle rekord. Torsdag er det ventet at 40-tallet passeres for første gang i Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hetebølgen har slått inn over Frankrike og Tyskland. Overopphetede turister gikk tirsdag ut i fontener og dammer i Paris og Berlin for å kjøle seg ned, og i Nederland har dyrepassere delt ut mat innefrosset i isblokker til tørste og varme beboere i dyreparker.

I Bordeaux sørvest i Frankrike ble det målt 41,2 grader tirsdag. Dermed ble byens forrige varmerekord på 40,7 grader fra august 2003 slått, opplyser Meteo-France.

Varmen fortsetter i dagene som kommer også i Belgia, Luxembourg og Nederland. Torsdag ventes det at 40-tallet passeres i Nederland. I så fall vil det være første gang at det måles så høye temperaturer i landet. Samme dag kan Paris slå sin mer enn 70 år gamle rekord på 40,4 grader.

Les også: Mulig varmerekord i Paris denne uken

Frankrike gikk gjennom en hetebølge også i forrige måned. Da ble det satt ny varmerekord på landsbasis med 45,9 grader i byen Gallargues-le-Montueux sørøst i Frankrike, midt mellom byene Montpellier og Nîmes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne ukens varmebølge har ført til at landets meteorologiske institutt har sendt ut oransje varsel, det nest høyeste på skalaen, for 81 av landets 96 departementer.

Storbritannia slipper heller ikke unna varmen. Der kan landets rekord på 38,5 grader bli slått torsdag. Det er langt høyere enn de rundt 30 gradene som enkelte steder i Sør-Norge kan få denne uken.