Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger

Demonstranter inntok mandag motorveien Las Americas, en hovedfartsåre i hovedstaden San Juan. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstranter inntok mandag motorveien Las Americas, en hovedfartsåre i hovedstaden San Juan. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Gianfranco Gaglione / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet på Puerto Rico skal granske mobilene til rådgiverne som utvekslet meldinger med guvernør Ricardo Rosselló. Meldingene har bidratt til politisk krise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kelvin Carrasco, en talsmann for det amerikanske territoriets justisdepartement, sier at ransakingsordren gjelder deltakere i samtalen som ennå ikke har gitt fra seg sine mobiltelefoner til politiet. Han navngir ingen av rådgiverne, og nekter overfor AP å kommentere saken ytterligere fordi den er under etterforskning.

Meldinger fra samtalen ble nylig lekket og viser hvordan mannlige rådgivere utvekslet meldinger med guvernør Ricardo Rosselló på Telegram. Der gjorde de narr av journalister, kvinner, homofile og orkanofre. Lekkasjen har bidratt til å utløse krav fra hundretusener av innbyggere på øya om at guvernøren må gå av.

Hundretusener av demonstranter har de siste dagene gått gjennom gatene i hovedstaden San Juan med krav om at Rosselló må gå av. De har sett seg lei på angivelig korrupsjon som omfatter midler som skulle ha kommet ofrene for orkanen Maria i 2017 til gode. Minst 3.000 mennesker mistet livet i ekstremværet på Puerto Rico, et amerikansk territorium som i 120 år har vært regnet som en del av USA.

Demonstrantene er også opprørt over Telegram-meldingene mellom Rosselló og andre mannlige statsansatte.

Guvernøren svarte på presset søndag ved å si at han ikke stiller til gjenvalg neste år, og at han vil gå av som partileder. Men han har så langt nektet å gi etter for demonstrantenes krav om å gå av som guvernør.