Boris Johnson blir ny britisk statsminister

Video: Se Boris Johnsons takketale.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boris Johnson fikk dobbelt så mange stemmer som motkandidaten i toryenes ledervalg. Han tar over etter Theresa May og blir Storbritannias neste statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnson var soleklar favoritt, og forventningene ble innfridd. Den tidligere utenriksministeren og London-ordføreren endte med 92.153 stemmer, mot 46.656 for motkandidat Jeremy Hunt.

Gratulasjoner

Sistnevnte rakte ut hånden og gratulerte Johnson idet resultatet ble lest opp.

– Gjennom valgkampen utviste du optimisme, energi og en grenseløs tillit til vårt vidunderlige land, og det trenger vi. Du vil bli en fremragende statsminister for landet i denne avgjørende tiden, skrev Hunt på Twitter kort tid etterpå. Det er ikke ventet at utenriksministeren får være med videre når Johnson legger regjeringskabalen.

Også forgjenger May gratulerte Johnson med seieren og lover å støtte ham i Parlamentet.

– Nå må vi jobbe sammen for å levere en brexit som fungerer for hele Storbritannia og for å holde Jeremy Corbyn ute av regjeringskontorene, skriver May på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå begynner jobben

Etter å ha vunnet kampen om ledervervet, kommer Johnson formelt til å overta som statsminister onsdag.

Fakta om Boris Johnson

Britisk konservativ politiker. Tidligere utenriksminister i Theresa Mays regjering. Ordfører i London 2008–2016.

Født i New York 19. juni 1964 (52 år gammel)

Fullt navn: Alexander Boris de Pfeffel Johnson

Utdannet ved Eton og Oxford

Har vært journalist i The Times og The Daily Telegraph (Brussel-korrespondent). Redaktør av det konservative tidsskriftet The Spectator fra 1999 til 2005.

Parlamentsmedlem 2001-2008, valgt inn fra Henley. Valgt inn igjen i Parlamentet i mai 2015, da fra valgkretsen Uxbridge and South Ruislip.

Medlem av den konservative «skyggeregjeringen» som talsmann for kultursaker i 2004 og for høyere utdanning 2005–2007.

Frontfigur for brexit-kampanjen i folkeavstemningen i 2016

Gift to ganger. Seks barn (tre døtre og tre sønner). Skilt høsten 2018 etter 25 års ekteskap.

Samboer med Carrie Symonds, tidligere kommunikasjonsrådgiver for Det konservative partiet. Hun jobber nå for Bloomberg.

Kilde: NTB

– Valgkampen er over, nå begynner arbeidet, sa Johnson i seierstalen etter å ha takket både Hunt og May. Han sa det er et privilegium å erstatte May, som har vist «lidenskap og besluttsomhet» i mange saker.

Johnson har sagt at han vil ta Storbritannia ut av unionen når fristen går ut 31. oktober – enten det foreligger en avtale eller ikke. Han har sagt at han vil reforhandle avtalen May kom fram til, og som Parlamentet har avvist flere ganger, men både unionen og flere medlemsland har gjort det klart at det er uaktuelt å gjøre vesentlige endringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs sjefforhandler, Michel Barnier, sier han ser fram til å samarbeide konstruktivt med Boris Johnson for å ratifisere avtalen som Theresa May signerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Intern motstand

Selv om Johnson slo Hunt med god margin, må han belage seg på motstand også i egne rekker. Flere ledende toryer har advart Johnson og sagt at han kan få et kort liv ved makten dersom han fortsetter å være like uforsonlig i brexit-spørsmålet, der han er på kollisjonskurs med Parlamentet, skriver The Guardian.

I de mange avstemningene som er blitt avholdt om veien ut av EU, ble det klart at nasjonalforsamlingen ikke var innstilt på å forlate unionen uten noen avtale.

Forlater skipet

Flere regjeringsmedlemmer har på forhånd varslet at de ville trekke seg så fort det ble klart at Johnson overtar etter May. Utviklingsminister Rory Stewart – som var en av lederkandidatene tidligere i prosessen – finansminister Philip Hammond og justisminister David Gauke har alle gjort det klart at de ikke vil sitte i Johnsons regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statssekretær Alan Duncan i utenriksdepartementet ville ikke engang vente til Johnson var valgt, men trakk seg mandag. Etter Mays siste regjeringsmøte tirsdag, mindre enn en time før Johnsons seier var et faktum, gikk også statssekretær Anne Milton i utdanningsdepartementet av.

Uro og spenning

Men det er ikke bare intern og politisk uro den nye lederen må forholde seg til. Finansmarkedene er nervøse, fordi de anser en hard brexit som mer sannsynlig med Johnson ved roret. Uten en avtale vil forholdet til EU være uavklart, noe som blant annet vil gå ut over handel og samferdsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mye som antyder at det kommer til å være veldig turbulent i månedene som kommer, sier seniorstrateg Richard Falkenhäll i banken SEB til det svenske nyhetsbyrået TT.

I utenrikspolitikken overtar den påtroppende statsministeren blant annet et svært anspent forhold til Iran. Utenriksminister Mohammad Javad Zarif var blant tirsdagens gratulanter, men kom også med en advarsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Iran ønsker ingen konfrontasjon. Men vi har 2.400 kilometer kystlinje i Persiabukta. Dette er vårt farvann, og det vil vi beskytte, skriver Zarif på Twitter.

Før helgen ble et britiskregistrert tankskip oppbrakt av Revolusjonsgarden i Hormuzstredet. To uker tidligere tok den britiske marinen en iransk supertanker i arrest i Gibraltar. Skipet var mistenkt for å frakte olje til Syria, i strid med EUs sanksjoner mot landet.