Kim Jong-un viser muskler:Nord-Korea sjøsetter ny ubåt – et tegn på militær opprustning

VIDEO: Nord-Koreansk media har frigitt bilder av den nye ubåten.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tar det som et illevarslende signal om at vi bør ta Kim Jong Un på største alvor, sier analytiker Ankit Panda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig skal Nord-Koreas leder Kim Jong-un ha inspisert en nybygd undervannsbåt, melder den statlige kanalen KCNA tirsdag. Ifølge kanalen ble ubåten bygget under «hans spesielle oppmerksomhet».

Det er ikke spesifisert når synfaringen fant sted.

Trekket sender ifølge nyhetsbyrået Reuters potensielle signaler om en fortsettelse på utviklingen av et ubåtbasert ballistisk missilprogram, men det er ikke bekreftet om ubåten er designet for å bære missiler.

– Viktig komponent i nasjonalt forsvar

KCNA skriver at ubåten vil bli brukt i farvann langs landets østre kyst, og at den er nær ved å bli utplassert.

«Gjennom å ta en runde med ubåten, lærte den øverste leder i detalj om dens operasjonelle og taktiske data og kampvåpensystemer», skriver KCNA, uten å gå i detalj på hva disse systemene innebærer.

Kim Jong-un skal ifølge kanalen ha uttrykt stor tilfredshet med at ubåten var designet og bygget for å være i stand til fullt ut å implementere Koreas arbeiderpartis militærstrategiske intensjon under forskjellige omstendigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den operative kapasiteten til en ubåt er en viktig komponent i det nasjonale forsvaret av landet vårt avgrenset mot øst og vest av sjøen, sier Kim Jong-un ifølge KCNA.

Les også: Kim Jong-uns tittel endret i Nord-Koreas grunnlov: – Løfter frem bildet av landet som en normal stat

– En massiv ubåt

Nord-Korea har allerede klart å bygge seg en stor flåte undervannsbåter, men så langt har man bare kjent til én som er i stand til å bære et ballistisk missil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2016 gjennomførte Nord-Korea en vellykket prøveoppskytning av et missil fra en ubåt.

Bedømt utfra størrelsen på den nye ubåten, virker den, ifølge analytikere Reuters har snakket med, å være designet for å til slutt å kunne bære missiler.

– Vi kan tydelig se at det er en massiv ubåt – mye større enn den eksisterende som har vært godt kjent siden 2014 , sier Ankit Panda, som er seniorstipendiat ved Federation of American Scientists, til Reuters. Hun legger til at dette er første gang siden en militærparade i februar 2018 at Kim Jong-un har inspisert et militært system som bærer preg av å være designet for å frakte og levere atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tar det som et illevarslende signal om at vi bør ta Kim Jong Uns frist ved årets slutt for implementeringen av en endring i USAs politikk på største alvor, sier Panda til Reuters.

Kim Dong-yub – militærekspert ved Kyungnam universitets institutt for fjernøstenstudier i Seoul »– tror det er sannsynlig at det Kim Jong-un ønsker med å vise frem gigantubåten, der å forsikre landets befolkning om at han er forpliktet til nasjonalt forsvar, selv nå som han den senere tiden har fokusert en del på landets økonomi.

Les også: 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea

Se video øverst i saken.