Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold

En antatt ulovlig innvandrer pågrepet av amerikansk politi i Escondido i California tidligere denne måneden.
En antatt ulovlig innvandrer pågrepet av amerikansk politi i Escondido i California tidligere denne måneden. Foto: Gregory Bull / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump-regjeringen i USA vil gjøre det mulig å kaste ut langt flere innvandrere uten lovlig opphold uten å gå veien om domstolene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rask utsending av ulovlige innvandrere, uten rettslig behandling, har så langt vært begrenset til folk som pågripes rett etter å ha krysset grensa fra Mexico.

Mandag opplyste regjeringen at denne ordningen blir kraftig utvidet. Innvandringsmyndighetene vil heretter kunne kaste ut omtrent alle uten lovlig opphold så lenge de ikke har vært lenger enn to år i USA – uansett hvor i landet de pågripes.

Les også: Borgerrettsveteran mener Trump er rasist

Meningen er at dette skal gå raskere enn å behandle sakene i rettsvesenet, ifølge Kevin McAleenan, USAs fungerende minister for innenlandsk sikkerhet. I innvandringsdomstolene kan det gå flere år før sakene er ferdigbehandlet.

Menneskerettighetsorganisasjoner reagerer sterkt på endringen, som de frykter vil svekke innvandreres rettsvern.

Grace Meng i Human Rights Watch beskriver endringen som massiv, farlig og som en oppskrift på å splitte tusenvis av familier.

Den nye praksisen muliggjøres av en lov som ble vedtatt i 1996.