– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og hans kone Olena Zelenska avgir sine stemmer i det ukrainske parlamentsvalget i Kiev. Foto: AP / NTB scanpix
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og hans kone Olena Zelenska avgir sine stemmer i det ukrainske parlamentsvalget i Kiev. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas president sier at en av de første oppgavene til landets nye parlament bør være å se på en lov som gir folkevalgte immunitet mot rettsforfølgelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Volodymyr Zelenskyj kom med uttalelsen søndag – rett etter å ha stemt i parlamentsvalget han selv utlyste da han ble valgt i mai.

Zelenskyj, beskrevet som uortodoks med sin TV-kjendisbakgrunn, seiret i presidentvalget blant annet på grunn av stor misnøye med korrupsjonen i landet.

At landets folkevalgte har immunitet anses å bidra til korrupsjonen, og Zelenskyj sa til fremmøtte reportere utenfor valglokalet at «vi må fjerne immuniteten».

BBC skriver at den nyvalgte presidenten hittil har vært ute av stand til å utnevne de statsrådene han ønsker, eller oppfylle valgløftene.

– Zelenskyj trenger dette valget for å få flertall, en presidentvennlig regjering og statsminister, sier politisk ekspert Vadim Karasev, direktør for en ukrainsk tenketank.

Zelenskyj parti, Folkets tjener – oppkalt etter TV-serien han ble kjent for, har gått så langt at de utelukket personer som tidligere har sittet i nasjonalforsamlingen, fra sine lister.

Presidentens parti er ventet å få flest stemmer, men det er foreløpig ikke sikkert om det holder til å få flertall iblant nasjonalforsamlingens 424 medlemmer.