Iran hevder USA kan ha skutt ned egen drone

Irans viseutenriksminister Abbas Araghchi antyder at USA kan ha skutt ned en av sine egne droner. Foto: AP / NTB scanpix
Irans viseutenriksminister Abbas Araghchi antyder at USA kan ha skutt ned en av sine egne droner. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans viseutenriksminister Abbas Araghchi fastholder at landet ikke har mistet noen drone og antyder at USA ved en feil kan ha skutt ned en av sine egne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke mistet noen drone verken i Hormuzstredet eller andre steder. Jeg frykter at USS Boxer ved en feil kan ha skutt ned en av sine egne droner, tvitrer Araghchi.

En talsmann for det iranske forsvaret, Abolfazl Shekarchi, avviser også at USA har skutt ned en iransk drone.

– Alle droner som tilhører Iran i Persiabukta og Hormuzstredet, har returnert til sine baser etter å ha vært ute på identifiserings- og kontrolloppdrag. Det foreligger heller ingen rapporter om at USS Boxer har svart på operativt vis, sier han til det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

Les også: Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen

Ingen opplysninger

Irans utenriksminister Javad Zarif, som for tiden er i New York, stiller også spørsmål ved dette.

– Jeg har ingen opplysninger om at vi har mistet en drone i dag, sa han da han ankom FN-hovedkvarteret torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige måned skjøt Iran ned en amerikansk overvåkningsdrone som det hevder befant seg i iransk luftrom. USA nekter for dette og hevder at dronen var i internasjonalt luftrom.

Les også: CNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia

Har opptak

Revolusjonsgarden hevder å sitte på bilder som viser at det amerikanske marinefartøyet ikke skjøt ned noen iransk drone.

– Opptak Revolusjonsgardens droner har gjort av det amerikanske krigsskipet USS Boxer, vil snart bli offentliggjort og avsløre løgnene og den grunnløse påstandene om at en iransk drone er skutt ned over Hormuzstredet, heter det i en kunngjøring gjengitt av iranske nyhetsbyråer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russland klandrer USA etter hendelsen i Hormuzstredet

Psykologisk krigføring

President Donald Trump hevdet torsdag at det amerikanske marinefartøyet USS Boxer hadde «ødelagt» en iransk drone i Hormuzstredet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dronen truet sikkerheten til skipet og skipets besetning, hevdet Trump.

Talsmannen for utenriks- og sikkerhetskomiteen i den iranske nasjonalforsamlingen, Hossein Naghavi Hosseini, anklager den amerikanske presidenten for å spre falske nyheter.

– Med disse påstandene planlegger USA å skape spenning og drive psykologisk krigføring i regionen og Iran, for å skule sine egne mangler, sier han til det halvoffisielle nyhetsbyrået ISNA.