Marokko-drapsmenn dømt til døden

Video: Tre men er dømt til døden for drapene på Maren og Louisa.

De tre mennene som var tiltalt for å ha drept drept norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko, er dømt til døden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre mennene som er dømt til døden, er gateselgeren Abdessamed Ejjoud (25), Younes Ouaziyad (27) og Rachid Afatti (33). De deltok både i planleggingen og gjennomføringen av drapene.

Dommen falt i Salé i Marokko ved 16.30-tiden torsdag ettermiddag. En fjerde mann er dømt til livstid i fengsel. Dommen vil ifølge de dømtes advokat bli anket, skriver Danmarks Radio.

Maren Ueland (28) fra Bryne og hennes danske studievenninne Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept i nærheten av Imlil i Atlasfjellene i desember i fjor. I alt 24 menn var tiltalt i rettssaken etter drapene, som har gått i terrordomstolen i Salé i Marokko.

Tar dommen til etterretning

Det var ventet at mennene kunne bli dømt til døden, men Marokko har ikke henrettet noen siden 1993. Det er dermed ventet at straffen i praksis vil innebære livstid i fengsel.

Ueland-familiens norske advokat, Ragnar Falck Paulsen, sier familien tar dommen i Marokko til etterretning,

– Dommen til de tre hovedtiltalte er i tråd med det som har vært signalene fra de tiltaltes forsvarer og fra øvrige aktører i retten, sier Falck Paulsen til NTB. Han legger til at dette også gjelder mannen som ble dømt til livsvarig fengsel.

De 19 andre tiltalte ble dømt til straffer på mellom 5 og 30 år, ifølge VG. Disse er i all hovedsak tiltalt for å ha støttet en terrorgruppe og har nektet skyld og kalt drapene barbariske.

Ingen av de tiltalte ble frikjent.

(Saken fortsetter under)

Rachid Afatti, Ejjoud Abdessamad og Younes Ouaziyad er alle dømt til døden etter drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Atlas-fjellene i Marokko. Foto: Kesh24 / NTB scanpix
Rachid Afatti, Ejjoud Abdessamad og Younes Ouaziyad er alle dømt til døden etter drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Atlas-fjellene i Marokko. Foto: Kesh24 / NTB scanpix

Ueland-familien forberedt på anke

Familien Uelands marokkanske bistandsadvokat sa tidligere torsdag til NTB at han er sikker på at dommene vil bli anket og senere brakt inn for landets øverste ankedomstol i Rabat. Ankefristen er på ti dager.

En ankesak vil ifølge advokaten trolig komme opp i oktober eller november. Hvis saken går helt til topps i rettssystemet, vil det gå minimum sju-åtte måneder og kanskje over ett år før det kommer en endelig avgjørelse.

Bistandsadvokat Falck Paulsen sier familien har vært forberedt på at dommen vil bli anket.

– Det ville vært en fordel om dommen var rettskraftig, men vi har ikke hatt noen tro på det. Vi håper likevel det vil bli litt mer ro i tiden fremover, sier han.

Må betale erstatning

Familiene til de to kvinnene har fremmet erstatningskrav på henholdsvis rundt 5 og 9 millioner norske kroner til marokkanske myndigheter. Ueland-familien fremmet også krav om oppreisning fra de tre hovedtiltalte.

Ifølge TV 2 ble ingen av familiene tildelt oppreising fra den marokkanske stat, men de tiltalte ble dømt til å betale erstatning på rundt 1,8 millioner kroner til Ueland-familien. Den danske familien ble ikke tilkjent noen oppreisning, fordi de ikke har bedt om penger fra de tiltalte.

Den danske familiens advokat har anket avgjørelsen, ifølge kanalen.

Bistandsadvokaten sier Ueland-familien ikke har noen personlig interesse i dette, men dersom de mottar pengene, vil de gå til familiens stiftelse.

Fakta om drapene i Marokko

* Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember.

* Imlil ligger 7 mil sør for Marrakech og er ofte brukt som utgangspunkt for turer til fjellet Toubkal, som med sine 4.167 meter er det høyeste i Nord-Afrika.

* Kvinnene var på en måneds lang privat reise og var erfarne friluftslivsfolk. Begge studerte ved Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

* Fire menn er tiltalt for å ha utført eller medvirket til drapene. En sveitsisk-spansk mann skal ha trent dem opp. I tillegg er 19 menn tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til terrorgruppa. I en video sverger de fire troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS.

* En annen video spredt i sosiale medier viser drapet på den ene av kvinnene.

* Rettssaken mot de 24 mennene startet i retten i byen Salé i mai. Påtalemyndigheten ba om dødsstraff for den mistenkte lederen av cellen som utførte drapene, Abdessamad Ejjoud, samt de to andre som har innrømmet å ha vært med på selve drapshandlingene.

* 18. juli ble de tre drapsmennene dømt til døden. En fjerde mann er dømt til livstid i fengsel.

Personvernpolicy