Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet

Brasils president Jair Bolsonaro er blitt beskyldt for å forsøke å undergrave landets miljø- og klimapolitikk. Nå skal Amazonasfondet, der Norge er blant de største giverne, granskes.
Brasils president Jair Bolsonaro er blitt beskyldt for å forsøke å undergrave landets miljø- og klimapolitikk. Nå skal Amazonasfondet, der Norge er blant de største giverne, granskes. Foto: Eraldo Peres / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pengebruken i Amazonasfondet i Brasil, der Norge er blant de største giverne, skal gjennomgås av rettsvesenet, varsler brasiliansk påtalemyndighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er påtalemyndigheten i delstaten Amazonas i Brasil som har fremmet krav om en sivil gransking, skriver fagbladet Bistandsaktuelt.

Gjennomgangen startet i forrige uke og skal avdekke om det er grunnlag for en rettslig etterforskning og eventuelle straffeforfølgelser.

Bakgrunnen for granskningen er blant annet at Brasils miljøminister Richard Salles i mai hevdet at det var uregelmessigheter i fondet.

Amazonasfondet har det siste tiåret vært Norges største bistandsprogram og et flaggskip innen miljøbistand og klimatiltak. I Brasil har en rekke statlige etater og kommunale organer, samt organisasjoner og forskningsinstitusjoner fått støtte fra fondet til ulike miljøtiltak.

Norge har så langt bidratt med over 8 milliarder kroner til fondet.

Tidligere i juli sa Salles at Amazonasfondet kan bli nedlagt, noe klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har advart mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil være et tilbakeskritt dersom fondet, som har vært en inspirasjon for andre skogland, ikke videreføres, uttalte han da.

Salles ønsker endringer i Amazonasfondet, blant annet å redusere fondets styrekomité og styrke Brasils posisjon i komiteen. Både Norge og Tyskland har imidlertid avvist forslagene.

Åtte tidligere miljøministre i Brasil beskyldte tidligere i år landets høyreorienterte president Jair Bolsonaro for systematisk å undergrave den etablerte miljø- og klimapolitikken, som blant annet skal beskytte regnskogen.