Israel fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er imot at EU forsøker å redde atomavtalen med Iran. Foto: Ronen Zvulun / AP / NTB scanpix
Israels statsminister Benjamin Netanyahu er imot at EU forsøker å redde atomavtalen med Iran. Foto: Ronen Zvulun / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels statsminister Benjamin Netanyahu fordømmer EU for å prøve å redde atomavtalen med Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det virker som det er noen i Europa som ikke vil våkne før iranske atomraketter lander på europeisk jord. Men da er det for sent, tvitret Netanyahu mandag.

Han uttalte seg mens europeiske utenriksministre møttes til krisesamtaler om atomavtalen etter at Iran varslet at de øker anrikingen av uran til over nivået som avtalen fastsetter.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier at økningen er reversibel, og at de andre partene i avtalen ikke betrakter den som et alvorlig brudd på avtalen.

Avtalen fra 2015 innebar at en betydelig del av sanksjonene mot Iran skulle oppheves mot at Iran begrenset sitt atomprogram, men USAs president Donald Trump trakk USA fra avtalen i fjor og gjeninnførte strenge sanksjoner.

I forrige uke gjorde Netanyahu det klart at israelske jagerfly kan nå hvor som helst i Midtøsten, inkludert Iran.

Netanyahu var sterkt imot avtalen som ble underskrevet av USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland, Kina og Iran, og han presset på for at Trump skulle trekke USA ut av den.