Påtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter

Den foreslåtte lederen for EU-kommisjonen, tyske Ursula von der Leyen, kommer med en rekke politiske løfter i forkant av voteringen i EU-parlamentet tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Von der Leyen må få rent flertall i forsamlingen for å bli valgt, og trenger flere stemmer fra tyske sosialdemokrater. Det magiske tallet er 374 stemmer.

Etter tumultene rundt den nye lederkabalen i EU krevde sosialistblokken, den nest største etter de konservative og kristeligdemokratene (EPP), at von der Leyen måtte komme med tydelige mål innenfor en rekke politikkområder.

I svarene sier von der Leyen blant annet at CO2-utslippene skal reduseres med 55 prosent innen 2030, ikke 50 prosent som hun sa i forrige uke. Dagens EU-politikk opererer med 40 prosents kutt av 1990-nivået innen 2030.

Hun vil videre vurdere minimumslønn for alle, såkalt «full fleksibilitet» i håndteringen av budsjettregler og en årlig gjennomgang av rettsstatens betingelser i medlemslandene.

Von der Leyen mener også at det trengs en ny holdning i medlemslandene når det gjelder fordeling av byrdene som følger av EUs asyl- og immigrasjonspolitikk.

I det åtte sider lange svarbrevet til parlamentet åpner von der Leyen for å gi de folkevalgte initiativrett til nye lover på visse områder, dersom et flertall i forsamlingen stiller seg bak. I dag er det kun kommisjonen som har rett til å legge fram forslag til regelverk som skal gjelde hele EU.

Von der Leyen er i dag Tysklands forsvarsminister og en av statsminister Angela Merkels nærmeste medarbeidere. Hun ble nylig foreslått til å etterfølge Jean-Claude Juncker som leder av kommisjonen fra 1. november.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden